Az eurózóna megmentése és az amerikai pénzpumpa miatt az euró óriási emelkedést produkált a dollárral szemben, sajnos a régiós devizák ebből keveset profitáltak. 

Az euróról szóltak az elmúlt napok a devizapiacokon. Hétfőn még 1,25-ös szinten mozgott a dollárral szemben, míg pénteken már 1,31 felett volt az árfolyam, ami látványos, 5 százalékos többletet jelent.

A közös deviza két oldalról kapott komoly támogatást. Egyfelől a német alkotmánybíróság kedvező döntése az eurózóna mentőalapjáról, amely a jelenlegi eurózóna fenntartásába vetett bizalmat erősítette. A másik lökést az amerikai jegybanktól kapta az euró, a Fed ugyanis bejelentette, elindítja a pénzpumpát a gazdaság támogatása érdekében. Az amerikai jegybankárok döntése után szinte az összes piacon elkezdtek bevásárolni a befektetők.

Bár az euró erősödése és az optimista hangulat általában kedvezni szokott a rizikósabbnak tartott devizáknak, köztük a közép-európai pénzeknek, a látványos erősödés elmaradt.

A forint hétfőhöz képest mindössze 1 százalékos pluszt tudott összeszedni. Még harmatosabban szerepelt a zloty, amely 0,6 százalékkal erősödött az euróval szemben. A cseh korona 0,5 százalékos pluszt ért el, míg a román lej gyengült. Vagyis a szerény forinterősödés ellenére is a magyar deviza lett az első a régiós deivzák heti versengésében. Bár az euróval szemben a forint nem ért el nagy áttörést, a dollár azonban több hónapja nem látott szintre -214-215 forintra - esett a nemzetközi piacon bekövetkezett dollárgyengülés eredményeként.