A régiós devizákat békén hagyták a befektetők a héten, a kivétel volt a román lej, amely nagyon pórul járt.  

Miközben a nemzetközi piacon vergődő euró a dollárral szemben kétéves csúcsra gyengült, a régiós devizák közül három kikerülte az eladási hullámot. 

A hét elejéhez képest a forint euróhoz mért árfolyama gyakorlatilag nem változott. Feltehetően a befektetők megvárják az IMF-tárgyalások június 17-i startját és a hírek alapján döntenek majd újabb pozíciók felvételéről.

A zloty lekörözte a forintot, az euróval szemben 0,9 százalékos erősödést ért el, még jobb teljesítmény nyújtott a cseh korona, amely több mint 1 százalékot vert az euróra. Ezzel megnyerte a heti versenyt. 

A fókusz azonban a román lejen volt a régióban, ahol a belpolitikai válság, az államfő és a kormány közötti harc és a sok külföldi diplomáciai bírálat kezdi elvenni a befektetők kedvét az román eszközöktől.

Ezt jelzi, hogy a lej 0,8 százalékkal gyengült csak ezen a héten az euróval szemben és pénteken soha nem látott mélypontra süllyedt. Az egy hónappal ezelőtti szintekhez képest több mint 2 százalékkal gyengült a román pénz, ezzel pedig a Bloomberg feltörekvő piaci devizákat felsoroló ranglistájátn a legrosszabb fizetőeszköz lett. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Vergődik az euró

Kincsesbányák nyílnak Dél-Amerikában


Cukor méregdrágán


A jegybankok bánhatnak el az euróval


Gömbölyödnek a gazdagok


Dráguláshoz vezet a kánikula