Bár a hét elején morcosak voltak a befektetők, a csütörtökön megindult látványos hajrá eredményeként a forint elérte idei csúcsát. A heti kereskedésben az euró egy tízessel jött lejjebb. A régiós versenyt is megnyerte. 

Az eurózóna adósságválsága, az esélyesebbé váló görög csőd, valamint a spanyol és az olasz problémák határozták meg a hét elején a kereskedés irányát a devizapiacokon, így akkor az euró 290 forint felett is járt.

Csütörtökön azonban az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi, pénteken pedig Francois Hollande francia elnök, valamint Angela Merkel német kancellár küldött üzenetet a piacoknak: ha a fene fenét eszik is, akkor is megmentik az eurót és a valutaövezetet. (A magyar IMF-tárgyalásoknak kevésbé volt hatása, mert ugyan megtörtént az első látogatás, de egyelőre korai lenne bármi konkrétumról beszélni, annyi biztos, hogy jönnek a következő egyeztetések.)

Több se kellett a piaci szereplőknek, akik - bár semmi konkrét dolog nem hangzott el az európai vezetők szájából - nagybevásárlásba kezdtek. Ennek következményeként a feltörekvő piaci devizák is felpörögtek. A forint pénteken elérte éves csúcsát, az eurót ugyanis 281 forint alatt is jegyezték, vagyis egy tízessel került lejjebb az euró heti csúcsértékéhez képest.

A jóból jutott a forint társainak is, de a devizák régiós versenyét így is a magyar pénz nyerte 1,2 százalékos többlettel. A lengyel zloty 1, a cseh korona 0,8 százalékos pluszt produkált. A lej azonban továbbra is a belpolitikai harcok miatt sínylődik, a román pénz ugyanis 0,65 százalékkal gyengült.

A továbbiakban feltehetően a nemzetközi porondon dől el a forint sorsa. Esélyek és kockázatok egyaránt vannak, ha az eurózóna döntéshozói tényleg konkrét lépéseket tesznek, az javíthatja a forint pozícióját, ha azonban újból jönnek a rossz hírek, akkor a forint is visszacsúszhat a héten elért rekordszinttől.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Átlátszó arany: az évszázad üzlete

Vége az olcsó ételek korának?

Pályázó a legrosszabb szerepre


FBI-nyomozás, elbocsátás, razzia

Támadják a csúcsborokat

Vergődik az euró