A gyapotpiac izgalmasan alakult eddig, a jövő pedig meglehetősen bizonytalan. Bár vannak elemzések, amelyek drágulást jósolnak, ezek nem elég megalapozottak. Ha a bizonytalan piacon tovább esik az ár, akkor a gyapot lehet az egyik legrosszabbul szereplő termény.

A gyapothelyzet fokozódik, az év eleje óta 30 százalékos leértékelődésen esett át a termény, ami 2010 végén még történelmi csúcson, 220 dollárcenten állt, mivel a kedvezőtlen időjárás akkor alaposan megtépázta a termést.

A javuló időjárásnak és terméskilátásoknak köszönhetően 2011 elejétől azonban fordulat következett be a piacon, és 2012 második felében is gazdasági lassulással kell számolnunk, ami a textilipar teljesítményére is rányomhatja a bélyegét. A jelenlegi helyzetben az iparágon belül árérzékenység alakult ki, ami arra sarkallta a kínai feldolgozókat, hogy az állami gyapot készletekből fedezzék a termeléshez szükséges mennyiséget, így a legnagyobb gyapotfelvásárló kieshet a piacról.

A globális kereslet csökkenése mellett a kínálati oldalon sem rózsás a helyzet. Júniusban jelentős szárazság köszöntött be az Egyesült Államokban és Indiában, ami visszavetette a gyapot termésmennyiségét, az indiai termelők ráadásul a szójabab, valamint a kukoricatermesztés növelésének érdekében közel 10 százalékkal csökkentik a gyapot termőterületét.

Bár több elemző is a gyapot árának felívelésére számít, a kereslet és a kínálat esetében is esélyesebb a csökenés, ha pedig a gazdasági és textilipari kilátások nem javulnak, a gyapot fontonkénti árfolyama a következő egy-két hónapban a 70-80 centes árszinteken stabilizálódhat, de könnyen elképzelhető, hogy 50 centig csökken a fontonkénti jegyzése, ezzel pedig az év egyik legrosszabbul teljesítő árupiaci terméke lehet.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS!

Korábbi posztjaink:

Csak röhögünk az Apple-Samsung csatán?


Vergődik az euró

Kincsesbányák nyílnak Dél-Amerikában


Cukor méregdrágán


A jegybankok bánhatnak el az euróval


Gömbölyödnek a gazdagok