Egyelőre nincs recesszió, de három hónap múlva kiderülhet, hogy már egy éve recesszió van. Ez elsőre őrültségnek tűnik, de van benne logika - pontosabban statisztika.

A KSH első becslése szerint Magyarország GDP-je a naptárhatással és szezonálisan kiigazított adatok szerint január-márciusban 1,3 százalékkal csökkent 2011 negyedik negyedévéhez viszonyítva.

Statisztikai hivatalunk a szezonális kiigazítást végző programot minden friss „hard" adattal újrafuttatja, aminek eredménye általában az, hogy az előző negyedévek növekedési ütemeire korábban adott becslések helyét újak veszik át. Most is ez történt, az eredmény pedig: negyedév/negyedév alapon az utolsó pozitív adatot (1,4 százalék) 2011 első negyedévének oszlopában látjuk a KSH-statisztikában. Az azóta eltelt négy negyedévben a negatív és a stagnáló időszakok felváltva követték egymást, így (szigorúan véve) nem kell azt a fránya R-betűs szót használnunk...

Válozhat a kép, ha megjelenik második negyedéves adat, vagy a részletes adatok ismeretében módosítják az első negyedévre adott „flash" becslést. Az újrafuttatás után ugyanis lehet, hogy kiderül: tavaly április (vagy július, esetleg október) óta technikai értelemben is recesszióban van a magyar gazdaság. (Technikai értelemben akkor beszélünk recesszióról, ha két egymást követő negyedévben zsugorodik a gazdaság.)

Márpedig a második negyedévre vonatkozó kilátások cseppet sem rózsásak: az iparban a „Mercedes-hatást" félő, hogy kioltja a nemzetközi kereslet szűkülése, a mezőgazdasági termelés várhatóan nem tud felnőni a túlságosan erős bázishoz, a szolgáltatásokat a különadók fékezik le, az építőiparban pedig továbbra is csak néhány, a közbeszerzéseken jeleskedő vállalat környékén terem babér, miközben a fogyasztást a magas infláció veti vissza, a külkereskedelmi mérleg aktívuma pedig csökken.

Legyünk igazságosak: 2012-ben a kormány is stagnálás körüli GDP-adatra számít (egyelőre ez is optimista prognózisnak tűnik). De az idei államháztartási trendforduló Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint megteremti a jövő évi növekedési és a 2014-es fogyasztási trendforduló alapjait. A vátesz beszéljen belőle...

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

A bizarr forgatókönyvnek is lehet jó oldala

Így kell elbukni 1000 milliárd forintot


Mintha 5 évig elmaradna augusztus 20-a

"Szeretne Ön újabb megszorítást?"

Nyomul az állam - Bajban a bankok?

Furcsaság a világpiacon