Az eurózóna tomboló adósságválsága, valamint az Európai Központi Bank jegybanktörvény-módosításról mondott múlt csütörtöki kritikája nyomán a magyar CDS-felár több hónapos csúcsra emelkedett.

Bár az, hogy a CDS-felár mennyire jól mutatja egy adott ország helyzetét, vitára adhat okot, egy azonban biztos: jelenleg az egyik legfontosabb indexe annak, mennyire bíznak az adott országban, annak fizetőképességében a befektetők. A régióban messze a legrosszabbul állunk.

Prágát tartják a legjobb adósnak a környéken

A Bloomberg adatai szerint a magyar CDS-mutató 600 bázispont felett tanyázik napok óta. Ezzel szemben a román mutató 480 bázispontnál jár, a lengyeleké 280 pont körül mozog. A piac a legjobb adósnak Csehországot tekinti, a cseh CDS-felár mindössze 150 bázispont. A bizalmatlanság fő oka, hogy a piacok már hónapok óta az IMF-fel való tárgyalások megkezdésére és a megállapodásra várnak. Ez fontos garancia lenne arra, hogy biztosan visszakapják a pénzüket.

A CDS-árfolyam azt mutatja meg, hogy egy befektető milyen felár mellett köthet biztosítást a pénz visszafizetésére. A 630 bázispontos árfolyamnál egy 10 millió euró értékű ötéves államkötvényre 630 ezer euróért lehet biztosítást kötni. Ugyanez a biztosítás Románia esetében 480, Lengyelországnál 280 ezer euró, a cseheknél pedig mindössze 150 ezer euró. Van különbség...  

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Milliomosgyár lett a kistigrisből

Időkérés a forintpiacon

Akikre figyelni kell - a legmenőbb kínaiak


Spanyolország lehet az első

Olajban fürdik a világ

Padlón a gázár - Hogyan tovább?