Rossz hét volt az autósok szempontjából: a nemzetközi árváltozások eredményeként jelentősebb drágulás is elképzelhető.  

A forint a hét során csak minimálisan erősödött a dollárral szemben, miközben a gázolaj és a benzin árfolyama is viszonylag jelentősen 3-4 százalékkal emelkedett a piacon. 

A változások - figyelembe véve, hogy a hazai kiskereskedelmi ár mintegy 40 százalékát adja a termelői (világpiaci) ár - forintban kifejezve a hazai kutakon jelentősebb, akár 4-5 forintot meghaladó forintos áremelkedést mindenképp indokolnának, de ha a Mol nem bánik óvatosan a ceruzával, akkor ennél nagyobb mértékű drágulás is elképzelhető.

A Mol dönt

Mindez természetesen csakis feltételes módban igaz! Fontos ugyanis hangsúlyozni, hogy ezek csupán a piaci adatokból számolt elméleti kalkulációk, a Mol árazási politikájától függően nem feltétlenül érvényesíti a változásokat az üzemanyagárakban. Májusban is volt olyan hét, amikor a benzin, a gázolaj és a forint árfolyamának változása akár néhány forintos drágulást is indokolt volna a következő héten, ám a Mol mégsem emelt árat. 

Itt csupán azt számoljuk, hogy a piaci folyamatok megközelítőleg milyen mértékű változást indokolnának a soron következő héten. Azt, hogy a Mol mit dönt, hamarosan kiderül…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Vergődik az euró

Kincsesbányák nyílnak Dél-Amerikában


Cukor méregdrágán


A jegybankok bánhatnak el az euróval


Gömbölyödnek a gazdagok


Dráguláshoz vezet a kánikula