Egy tankolás Norvégiában 400 dollár, Venezuelában csak 3,51. Magyaországon pedig 264. 

Bár az utóbbi három hónapban átlagosan 8 százalékkal mérséklődött a benzin ára, de világszerte jelentős különbségek vannak.

A Bloomberg 60 ország árait állította rangsorba, amely szerint Norvégiában a legdrágább a benzin, Venezuelában a legolcsóbb. A skandináv országban egy, a Bloomberg példájában szereplő Chevrolet megtankolása közel 400 dollár, a dél-amerikai államban mindössze 3,51 dollár ugyanez.

Vásárlóerő-paritáson mérve azonban Norvégia csak az 52. (A vásárlőerő-paritás, leegyszerűsítve azt mutatja meg, hogy a jövedelmi viszonyokhoz képest hogyan alakul a benzinár. Vagyis hiába a legdrágább a norvég benzin, az ottaniakat ez nem aggasztja, mert bőven van miből tankolniuk.) Az abszolút rangsorban Törökország a második, Izrael a harmadik, előbbi a vásárlóerő-paritáson mérve hetedik, utóbbi pedig 31.

Magyarország a 22. a sima listán, a vásárlóerővel korrigált rangsorban azonban a 15. helyen áll. Utóbbival megelőzi a régiós országok többségét, Szlovákia ugyanis a 21., Csehország a 25., Lengyelország pedig a 19. helyen áll. Románia azonban elénk került, a vásárlóerő-paritáson mérve a 11. helyet szerezte meg. (Az összeállítás a mostaninál alacsonyabb, valamivel 400 forintot meghaladó literenként magyarországi árral kalkulált, ezzel szemben a mostani literenkénti átlagár 431 forint.) 

Az abszolút sorrendben a lista legvégén Venezuela előtt van Szaúd-Arábia, Kuvait, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Aranyérem? Kérem!

Mennyi pénz jár az olimpiai bajnokoknak?

Van még mit lefaragnia a forintnak

A legvastagabb olimpikonok

Tarolhat a gránátalma

100 ezer milliárd forintnál járnak a gazdagok