Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyengülhet az euró, eshet a forint, ha…

Az amerikai központi bank soron következő, áprilisi ülése sorsdöntő lehet, melyen eldőlhet, hogy a jegybank újra megnyitja-e a pénzcsapokat. A döntés mind a dollár, mind az euró, mind a forint közeljövőjét meghatározhatja.

A Fed eddig két lépésben, mintegy 2300 milliárd dollárt - 500 ezer milliárd forint, a magyar éves GDP közel 20-szorosa - pumpált az amerikai pénzpiacokra, bízva abban, hogy a likviditási fröccs lendületet ad a gazdaságnak.

A terv mondhatjuk, hogy bejött, az amerikai gazdaság ugyanis hétről hétre egyre biztatóbb képet fest, a legutóbbi munkaerőpiaci jelentés például már arról számolt be, hogy a munkanélküliségi ráta hároméves mélypontra, azaz 8,3 százalékra süllyedt.

0 Tovább

Utolsó helyen kullog a forint

Változatos hetet zárt a forint. A magyar deviza 290 forint alatti szinteken kezdte a hetet, ám a hét közepén gyengült. Az euró jegyzése 298 forintos szinteken is megfordult, majd fokozatosan lejjebb jött az árfolyam. Pénteken délután 291 forint alatt jegyezték az eurót, ami 0,6 százalékos gyengülést jelent a hétfői szinthez képest.

A régiós devizák is hasonló pályát futottak be a héten, de valamennyi megelőzte a forintot. A cseh korona 0,6 százalékkal erősödött az euróval szemben, ezzel első lett. A múlt héten a régiós devizák versenyében utolsó helyezést elérő román lej a második, 0,2 százalékos plusszal. A harmadik a zloty, minimális gyengüléssel.

A forint többieknél jelentősebb értékvesztésében szerepet játszott, hogy több nemzetközi befektető egyre bizonytalanabbnak látja az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó hiteltárgyalások megkezdését és kimenetelét.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek