Az amerikai központi bank soron következő, áprilisi ülése sorsdöntő lehet, melyen eldőlhet, hogy a jegybank újra megnyitja-e a pénzcsapokat. A döntés mind a dollár, mind az euró, mind a forint közeljövőjét meghatározhatja.

A Fed eddig két lépésben, mintegy 2300 milliárd dollárt – 500 ezer milliárd forint, a magyar éves GDP közel 20-szorosa – pumpált az amerikai pénzpiacokra, bízva abban, hogy a likviditási fröccs lendületet ad a gazdaságnak.

A terv mondhatjuk, hogy bejött, az amerikai gazdaság ugyanis hétről hétre egyre biztatóbb képet fest, a legutóbbi munkaerőpiaci jelentés például már arról számolt be, hogy a munkanélküliségi ráta hároméves mélypontra, azaz 8,3 százalékra süllyedt.

Ha a pozitív folyamatok kitartanak, akkor elméletileg nincs szükség további jegybanki segítségre az Egyesült Államokban, azaz könnyen elmaradhat a jegybanki pénzeső sokak által várt harmadik fordulója.

Erre egyébiránt egyre több jegybankár figyelmeztet, akik közül például a St. Louis Fed és az Atlanta Fed elnöke már egyenesen úgy nyilatkozott, hogy az amerikai gazdaságnak most már nincs szüksége további jegybanki segítségre, a továbbiakban ugyanis már saját erőből is képes a talpra állásra.

Az április 25-i jegybanki ülésnek tehát sorsdöntő jelentősége lehet, ha ugyanis a Fed nem jelent be újabb likviditási programot, az két dolgot jelent: egyrészt azt az üzenetet küldi, hogy az amerikai gazdaság erős, másrészt arra utal, hogy a jegybank leáll a dollár nyomtatással, ezzel pedig erősíti a dollár értékállóságába vetett hitet.

Végeredményben egy ilyen döntéstől a zöldhasú erősödhet, az euró gyengülhet, sőt még a forint és megérezheti, a dollár ereje ugyanis a feltörekvő piaci devizák, így a forint esetében is gyengülésével szokott járni…

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

A forint volt a legérzékenyebb

Pocsék év lesz, sokan követhetik a Malévot


Padlóra került a benzinhelyettesítő ára


IMF-figyelmeztetés az olajrizikóra

Előretört a forint, ezüstérmes lett

Dől az olaj a nagyoktól