Az idei erősödésével a világ élvonalába tartozó forint jól szerepelt az utóbbi napokban: az euró két hónapja nem látott mélységbe került. A piacok szeretik a forintot, de ez külföldön dőlt el. Frissítés: Szerdán a kormány újabb megszorító lépései megszakították az erősödést.  

A Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamai szerint kedden 278,42 forint volt az euró árfolyama, ennél alacsonyabban legutóbb augusztus végén járt a közös deviza. Szerdán reggel pedig a bankközi devizapiacon már 278 alatt is megfordult az euró. 

A januári mindenkori csúcsot jelentő 320 forint feletti jegyzésekhez képest a forint 13 százalékkal erősödött, ezzel a világ legjobbjai közé tartozik. A folyamat elsősorban a devizában eladósodott háztartások számára üdvös, emellett a befektetők is szép hasznot realizálhattak a forinton. 

A magyar deviza erősödése nem elsősorban a forintspecifikus tényezőknek köszönhető, hanem külföldi folyamatok állnak a háttérben. Elsősorban az, hogy világszerte beindult a jegybanki pénzpumpa a válság és a piaci viharok enyhítése érdekében, így a befektetők kockázatvállalóbbak lettek. A bátrabb befektetők ilyenkor a nagyobb hozamot, magas kamatot biztosító eszközök felé fordulnak, a forint pedig igen szép kamatot fizet a befektetőknek. Mindemellett még a piacon érezhető az IMF-faktor, tehát a befektetők továbbra is bíznak a megállapodásban. 

Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy a forint erősödését kiváltó befektetők előbb-utóbb átállhatnak a másik oldalra, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a forintvásárlásaikon megtermelt nyereséget zsebre tehetik. Az természetes folyamat a piacokon, hogy egy-egy erősödés vagy gyengülés után a másik irányba indul az adott eszköz. 

Bejegyzésünk publikálása után, igaz nem várt oldalról, meg is jött a korrekció. Egy forintspecifikus tényező rázta meg a piacot, amelynek eredményeként gyengült a forint és az euró elindult a 279-280 forintos irányba. Ennek oka, hogy a kormány újabb megszorító lépéseket jelentett be, többek között azt, hogy mégsem felezi meg a bankadót, ez pedig még jobban visszafoghatja az amúgy sem pörgő hitelezést, ezen keresztül pedig a gazdaságot.  

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Továbbra is lejtőn

Még az olcsó is drágul

Szép kilátások a narancsvidéken


Mészárlás hozott drágulást

Sok van, az ág is húzza

Divatdiktátorok a Google mögött