Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hiányzik a megoldás, nekiestek az eurónak

Hétfőn ismét nekiestek az adósságválságtól rettegő befektetők az eurónak, mert még mindig nincs megnyugtató recept. A közös deviza a dollárral szemben 2, a jenhez képest 12 éves mélypontra került.

Az euró értékvesztése - amely egyébként a forintot is gyengítette hétfő délelőtt - több, az eurózónából érkező kedvezőtlen hírrel magyarázható. A befektetők ismét aggódnak a görögök fizetőképessége miatt, a spanyoloknál pedig egész tartományok kértek segítséget az államtól az adósságuk rendezéséhez.

Utóbbi hír főszerepet játszott abban, hogy a fenntarthatóság szempontjából kritikusnak mondott 7 százalék felett mozgó spanyol állampapír hozam tovább emelkedett.

Közben az euró a dollárral szemben újabb kétéves mélypontot ért el, a japán jenhez képest pedig 12 éve nem látott szintre gyengült.

0 Tovább

Sikerhetet produkált a forint

A forint nyerte a térségi devizák heti versenyét. Bár pénteken gyengült a magyar deviza, de a héten éves csúcsa közelében is járt: az év elejéhez képest több mint 14 százalékkal erősödött.

Viszonylag erős szintről kezdte a hetet a magyar deviza, hétfőn az euró 288 felett járt, pénteken pedig 286 forint körüli szintre süllyedt. Ezzel 0,7 százalékos erősödést ért el. A régiós devizák közül a zloty tudott még többletet termelni, 0,5 százalékkal emelkedett az euróhoz mért árfolyama. A cseh korona és a román lej pedig gyengült. Tehát a szokásos heti verseny a forint nyerte.

A magyar deviza hétközben még erősebb szinten is járt, mint péntek délután. (A pénteken az eurózóna adósságválsága miatt borongóssá vált nemzetközi hangulat miatt gyengült a forint. Az euró kétéves mélypontra esett a dollárral szemben.)

2 Tovább

Kikerülték a forintot

A régiós devizákat békén hagyták a befektetők a héten, a kivétel volt a román lej, amely nagyon pórul járt.

Miközben a nemzetközi piacon vergődő euró a dollárral szemben kétéves csúcsra gyengült, a régiós devizák közül három kikerülte az eladási hullámot.

A hét elejéhez képest a forint euróhoz mért árfolyama gyakorlatilag nem változott. Feltehetően a befektetők megvárják az IMF-tárgyalások június 17-i startját és a hírek alapján döntenek majd újabb pozíciók felvételéről.

A zloty lekörözte a forintot, az euróval szemben 0,9 százalékos erősödést ért el, még jobb teljesítmény nyújtott a cseh korona, amely több mint 1 százalékot vert az euróra. Ezzel megnyerte a heti versenyt.

1 Tovább

Vergődik az euró

A dollár egyre nagyobb fölénybe kerül az euróval szemben. Bár ez a forintra nem szokott jó hatással lenni, a magyar deviza egyelőre bírja a strapát.

Az euró kétéves mélypontra süllyedt a dollárral szemben kedden, az árfolyam ugyanis 1,2250 alá került. Ha nem talál magára a közös deviza, akkor a jegyzés megindul a 1,20-as szint irányába, ami szintén többéves mélypontot jelent.

Az euró gyengülésből az látszik, hogy a befektetők az uniós csúcstalálkozó után bejelentett válságkezelő lépésekben továbbra sem hisznek igazán és nem látják a hosszú távú megoldást az adósságválságra.

0 Tovább

A jegybankok bánhatnak el az euróval

Bár nyolc hónapja nem látott euróerősödést hoztak múlt hét pénteken az uniós csúcs eredményei, félő, hogy a lelkesedés ezúttal sem tart sokáig, s a közös európai pénz ismét lejtőre kerülhet.

Az előző hét utolsó napján az euró/dollár árfolyama 1,8 százalékkal ugrott meg, aminél nagyobb mértékű emelkedésre utoljára tavaly októberben volt példa, hétfőn azonban megjött a korrekció, s az euró lefelé vette az irányt.

A hét eleji újabb fordulat nem meglepő, hiszen jelenleg lényegében minden az euró erősödése ellen hat. Az uniós csúcs bár meglepetésre hozott előrelépéseket, áttörésről azért enyhe túlzás lenne beszélni: a perifériás országok problémáját nem egyetlen éjszaka alatt fogják megoldani az európai politikusok. Ezt lassan a piac is kezdi beárazni, így borítékolható, hogy hosszabb távon az úgynevezett PIIGS-államok (Portugália, Írország, Olaszország, Görögország, Spanyolország) gondjai továbbra is nyomás alatt tartják majd a közös európai pénzt.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek