Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vége az olcsó ételek korának?

Az alapvető élelmiszer-alapanyagok drágulása miatt nehezen lesz elkerülhető az áremelkedés. A világ egyik legnagyobb élelmiszercége szerint vége a jó időknek.

Az elmúlt hónapokban látványos drágulás következett be az árupiacokon. Az Egyesült Államokban évtizedek óta nem látott szárazság ugyanis jelentősen megdobta az alapvető termények - búza és kukorica - árát, ezzel párhuzamosan a szintén fontos élelmiszer-alapanyagnak minősülő szójabab is jelentősen drágult.

A rendkívüli aszály mellett az árakat felfelé húzza a bioetanol iránti egyre jelentősebb kereslet is. Peter Brabeck-Letmathe, a világ egyik legnagyobb élelmiszer-gyártójaként ismert Nestlé első embere a napokban a BBC-nek azt nyilatkozta: "vége az olcsó élelmiszerek korának".

Szerinte, ha a bioüzemanyagokhoz nem az ominózus terményeket használnák fel, akkor olcsóbbak lehetnének az élelmiszerek. Barbeck-Letmathe úgy véli, a bioüzemanyagok csak a jelentős támogatások miatt bírják a versenyt elsősorban az Egyesült Államokban, ezek a dotációk azonban elfogadhatatlanok.

0 Tovább

Hibás rekordok születtek

Rekordtermés helyett beütött az aszály, ami miatt robbant a kukorica és a szója árfolyama.

Az Egyesült Államokban több mint húsz éve nem tapasztalt szárazságnak világszerte isszuk a levét: elsősorban a globális élelmiszer-infláció kialakulása miatt.

A széles körű felhasználásáról híres kukoricára és szójababra pont a legrosszabbkor csapott le az aszály, a növekedési és a beporzási időszakban tapasztalható száraz és forró időjárás visszafordíthatatlan károkat okozott.

0 Tovább

Dráguláshoz vezet a kánikula

A meleg időjárás miatt a következő hónapokban ötödével drágulhat a két legfontosabb gabona ára a világpiacon.

A nagy meleg és a szárazság miatt az elmúlt hónapban a búza határidős ára 25 százalékkal, a kukoricáé 21 százalékkal emelkedett. A jelentős felértékelődés mögött a kínálat drasztikus szűkülése áll, mert a kedvezőtlen időjárás miatt a termés több országban is jóval alulmúlja a várakozásokat. Ez a búza esetében Spanyolországban 14, Oroszországban 5, míg az Egyesült Államokban 3 százalékos mínuszt jelent.

A kukorica sincs a helyzet magaslatán, esetében hasonlóan rossz adatokkal számolhatunk, ráadásul a következő két hétben az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium előrejelzése szerint az elmúlt húsz év egyik legmelegebb időjárása köszönthet a főbb mezőgazdasági termő területekre. A minisztérium szerint augusztusra az Egyesült Államok kukoricakészlete akár tizenhat éves mélypontra zuhanhat.

0 Tovább

Megint elrontották a kukoricamatekot

Masszívan emelkedett a búza és a kukorica árfolyama az amerikai mezőgazdasági minisztérium legfrissebb jelentését követően, melyből kiderült, hogy az elemzők ismét elszámolták a készletadatokat, és a kukorica készletek szintje év végére 15 éves mélypontra eshet az Egyesült Államokban. (Radarunk egy hete írta meg, hogy az amerikai elemzők az elmúlt hét negyedévben átlagosan 5,7 millió tonnás hibával számoltak.

A feltörekvő világ töretlenül bővülő fogyasztása - kiegészülve a bioetanol-gyártás miatti kereslettel - egyre nagyobb, és várhatóan tovább erősödő igényt támaszt a mezőgazdasági termékek iránt, nem is csoda, hogy az amerikai gazdák például a kukorica vetésterületét 75 éve nem látott szintre kívánják bővíteni.

A mezőgazdasági termékek árai pedig időközben csak emelkednek, például a kukorica tőzsdei jegyzése 2010 eleje óta mintegy 60 százalékkal, a szója árfolyama 40 százalékkal, a búza ára pedig közel 30 százalékkal ugrott meg.

0 Tovább

Eltűnt egy oroszországnyi kukorica

Rosszul kalkuláltak az amerikai elemzők: az elmúlt hét negyedévben átlagosan 5,7 millió tonna eltéréssel tartották nyilván az amerikai kukoricakészleteket, amely mennyiség megegyezik Oroszország teljes éves fogyasztásával.

Bár arra nincs válasz, hogy ki lehet a hunyó, a tévedés mindenesetre hozzájárult ahhoz, hogy az élelmiszerárak az elmúlt két évben nagyon változékonyak legyenek. Például az amerikai árutőzsdéken az említett hét esetből hatszor fordult elő, hogy a kukorica ára egy nap alatt - a készletadat bejelentésének napján - 6 százalékos elmozdulást mutatott.

Az ENSZ által számolt élelmiszerárak ma mindössze 9 százalékkal maradnak el a tavaly felállított történelmi csúcstól, és szakemberek szerint könnyen lehet, hogy év végére új rekord szülessen. Az áremelkedéshez pedig hozzájárul az is, hogy a piaci szereplők egyre nehezebben tudják előre jelezni a termés- és készletadatokat, az amerikai agrártárca például kiszámolta, hogy ma kétszer akkora eltérések vannak az előre jelzett és a tényadatok között, mint 5-10 évvel ezelőtt.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek