Masszívan emelkedett a búza és a kukorica árfolyama az amerikai mezőgazdasági minisztérium legfrissebb jelentését követően, melyből kiderült, hogy az elemzők ismét elszámolták a készletadatokat, és a kukorica készletek szintje év végére 15 éves mélypontra eshet az Egyesült Államokban. (Radarunk egy hete írta meg, hogy az amerikai elemzők az elmúlt hét negyedévben átlagosan 5,7 millió tonnás hibával számoltak.

A feltörekvő világ töretlenül bővülő fogyasztása - kiegészülve a bioetanol-gyártás miatti kereslettel - egyre nagyobb, és várhatóan tovább erősödő igényt támaszt a mezőgazdasági termékek iránt, nem is csoda, hogy az amerikai gazdák például a kukorica vetésterületét 75 éve nem látott szintre kívánják bővíteni.

A mezőgazdasági termékek árai pedig időközben csak emelkednek, például a kukorica tőzsdei jegyzése 2010 eleje óta mintegy 60 százalékkal, a szója árfolyama 40 százalékkal, a búza ára pedig közel 30 százalékkal ugrott meg.

A tendenciák alapján egyáltalán nem meglepő, hogy az amerikai mezőgazdaságból származó profit 2011-ben meghaladta a 98 milliárd dollárt – 21 500 milliárd forint -, amely összeg történelmi rekordnak számít...

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Tovább híztak a milliárdosok

Elsők vagyunk a kamatlistán

Eltűnt egy oroszországnyi kukorica

Esélyes a frankgyengülés?

Gyengülhet az euró, eshet a forint, ha…

Padlóra került a benzinhelyettesítő ára