Rosszul kalkuláltak az amerikai elemzők: az elmúlt hét negyedévben átlagosan 5,7 millió tonna eltéréssel tartották nyilván az amerikai kukoricakészleteket, amely mennyiség megegyezik Oroszország teljes éves fogyasztásával.

Bár arra nincs válasz, hogy ki lehet a hunyó, a tévedés mindenesetre hozzájárult ahhoz, hogy az élelmiszerárak az elmúlt két évben nagyon változékonyak legyenek. Például az amerikai árutőzsdéken az említett hét esetből hatszor fordult elő, hogy a kukorica ára egy nap alatt – a készletadat bejelentésének napján - 6 százalékos elmozdulást mutatott.

Az ENSZ által számolt élelmiszerárak ma mindössze 9 százalékkal maradnak el a tavaly felállított történelmi csúcstól, és szakemberek szerint könnyen lehet, hogy év végére új rekord szülessen. Az áremelkedéshez pedig hozzájárul az is, hogy a piaci szereplők egyre nehezebben tudják előre jelezni a termés- és készletadatokat, az amerikai agrártárca például kiszámolta, hogy ma kétszer akkora eltérések vannak az előre jelzett és a tényadatok között, mint 5-10 évvel ezelőtt.

Ennek oka, hogy egyre sokrétűbb a kukorica felhasználása, és egészen egyszerűen követhetetlen, hogy az adott mennyiséget az állattenyésztésben, a bioethanol-gyártás során használták fel, vagy a tárolókba került.

Az árak hektikus változásai vélhetően továbbra is velünk maradnak az elkövetkező években, ez ugyanakkor jelentős mértékben nehezíteni fogja a tervezést a mezőgazdasági szereplők számára.

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Esélyes a frankgyengülés?


Gyengülhet az euró, eshet a forint, ha…

A forint volt a legérzékenyebb

Pocsék év lesz, sokan követhetik a Malévot


Padlóra került a benzinhelyettesítő ára


IMF-figyelmeztetés az olajrizikóra