Néhány héttel ezelőtt a gabonapiacon áremelkedést okozott a hír, miszerint a világ egyik legjelentősebb gabonaexportőrének számító Oroszország a visszafogott termés miatt befagyasztaná a kukorica- és búzaexportot. 

A napokban Oroszország azonban közölte, hogy nem lesz exportkorlátozás, ez pedig komoly hatással lehet az idén jelentős emelkedést produkáló világpiaci gabonaárakra. A kukorica esetében, ha nem lesz újabb komolyabb piaci feszültség, akkor 1-2 hónapon belül 700 cent alá süllyedhet az árfolyam. A búzánál is megindulhat egy érdemi esés, és végre - negatyv irányba - kiléphet a 850 cent feletti sávból, amely fogva tartja.   

Ez azt jelenti, hogy ha beválik a prognózis, akkor az árfolyamesésre játszó befektetők a kukoricával 5 százalék körüli nyereségre tehetnek szert, és a búza is többletet termelhet.  

Az ominózus gabonákra bőven ráfér az esés. A Solar Radar néhány nappal ezelőtt készített számvetést az árupiaci termékek idei áralakulásáról. A toplista első helyén végzett a búza, amely január óta több mint 35 százalékkal drágult. A versenyben előkelő - a szója, a kakaó és az ezüst mögött az ötödik - helyen végzett a kukorica, 14 százalékos áremelkedéssel.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Óvatosan az Apple-lel!

Nagy gázzal lefelé

Megtalálták a Facebookot

Ki az első a piacon?

A zuhanás is jól jöhet

Fájhat a kólagyártók feje