A következő hetekben több, a devizapiacok teljesítményét meghatározó esemény várható. Az amerikai jegybank újabb pénzpumpájáról hétfőn írtunk, a másik fontos esemény a svájci jegybank új elnökének áprilisban-májusban várható kinevezése lehet, az új vezető politikája ugyanis befolyással bír a devizahiteles magyar háztartások szempontjából kulcsfontosságú frank kilátásaira.

A legfontosabb kérdés, hogy az új elnök és a döntéshozó testület hogyan áll az euróval szemben tavaly érvénybe léptetett árfolyamküszöb módosításához. Jelenleg az euróval szemben – EURCHF árfolyam - az 1,20-as szintnél van a limit, de korábban és a napokban felröppentek pletykák a piacon, amelyek a küszöb feljebb emelését találgatták. Egy ilyen horderejű döntésre jó eséllyel csak az új elnök megválasztása után kerülhet sor.

Pénzszivattyú

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a küszöböt megemeli-e a jegybank. A lépés azonnal gyengítené a frankot, melynek mostani ereje a svájci exportot jelentősen visszafogja, emellett kiszivattyúzza a magyar családok kasszáját is.

A küszöb megemelése mellett szól, hogy a jelenlegi piaci helyzet alapján a svájci jegybanknak nem kerülne sokkal többe az 1,30-as szint fenntartása, mint az 1,20-as, a piac ugyanis tudomásul vette, hogy Svájc megvédi ezt a szintet, így az árfolyamküszöböt ritkán közelíti meg a jegyzés.

A lépés a mostani kilátások szerint tehát ebben az évben reális lehet, de azt befolyásolhatják az exportadatok is. A svájci gazdaság ugyanis alkalmazkodik a küszöbhöz, ha pedig a jegybank úgy látja, hogy az exportőrök teljesítménye megfelelő az 1,20-as kurzus mellett is, akkor nem feltétlenül gyengíti majd a devizát.

Mit jelenthet?

Mindenesetre el lehet játszani a gondolattal, ha feltételezzük, hogy a forint az euróhoz képest marad a jelenlegi 290 forint körüli szinteken, akkor az 1,25-ös EURCHF-limit 232 forintos, az 1,30-as pedig 223 forintos frankot hozna.

Mivel az árfolyamváltozást a bankok azonnal érvényesítik, a hiteltörlesztések 3-7 százalékkal, akár több ezer forinttal is csökkenhetnének.

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Gyengülhet az euró, eshet a forint, ha…

A forint volt a legérzékenyebb

Pocsék év lesz, sokan követhetik a Malévot


Padlóra került a benzinhelyettesítő ára


IMF-figyelmeztetés az olajrizikóra

Előretört a forint, ezüstérmes lett