Tovább zuhant a tejpor világpiaci ára, miután a várakozások szerint a termelés rekordszintet érhet el, a kereslet pedig rövidtávon - elsősorban a kínai vevők kiesésének betudhatóan - visszaeshet.

Egy tonna tejporért a világpiacon most megközelítőleg 2800 dollárt - 630 000 forint - kell fizetni, ami bő 40 százalékos visszaesést jelent a tavaly tavasszal fölállított csúcshoz képest. A Bloombergen megjelent elemzés szerint a szakemberek további lemorzsolódásra számítanak, amiért a felelős Kína lehet...

A távol-keleti óriásgazdaság ugyanis az elmúlt hónapokban jelentős készleteket halmozott föl tejporból, amiből a piaci pletykák szerint az következik, hogy a következő hónapokban csökkentheti vásárlásait.

A kereslet tehát visszaeshet, a kínálat ugyanakkor növekedhet, miután a tavalyi rekord árakat látva a termelők alaposan rákapcsoltak: az USA, amely a legnagyobb tejtermelő a világon idén két százalékkal 90,6 millió tonnára növelheti termelését.

Mit hoz a jövő?

Ami a jövőt illeti, szakemberek arra számítanak, hogy a lejtmenet idén még kitart a tejpiacon, jövőre azonban már elindulhat a fellendülés, elsősorban a fejlett országoknál szegényebb, úgynevezett feltörekvő országok várhatóan emelkedő fogyasztásának köszönhetően. Elsősorban az ázsiai piacokon ugyanis egyre szívesebben és egyre többen fogyasztanak tejet, amely igénnyel a termelők hosszú távon nem biztos, hogy tartani tudják a lépést.

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

A spanyol kórtól retteghet a forint

Rosszul jártak a Nokia-tulajdonosok

Indul a Facebook-kaszinó

500 forintos benzinár: így lehetséges

Mindenki beszállhat a Forma-1-be


Svájci frank vs. spekulánsok: 1-0