Bár tőzsdei rajtja óta eddig is bő 45, az első nap felállított mindenkori csúcshoz képest pedig majd 55 százalékot zuhant a Facebook részvények jegyzése, nem kizárt, hogy a kisbefektetők számára az igazi feketeleves csak most jön.

Csütörtöktől ugyanis fokozatosan megszűnik a kibocsátás előtt részesedést szerző tulajdonosok részvényeladási tilalma, s amennyiben a szakmai befektetők is elkezdik önteni papírjaikat, tovább zuhanhat az árfolyam.

Első körben - 91 nappal az elsődleges kibocsátás (IPO) után - szűk 270 millió részvény esetében szűnik meg az értékesítési korlátozás, ami azt jelneti, hogy akár már ma bő másfélszeresére ugorhat a piacon lévő papírok száma, az IPO során ugyanis alig több, mint kétszer ennyi részvényt értékesítettek. Ezt követően október közepén újabb 250 millió, egy hónappal később pedig 1,2 milliárd papír válik eladhatóvá, azaz alig három hónap alatt ötszörösére emelkedhet a közkézhányad.

Az, hogy a következő hetekben mekkora eladói nyomás jellemzi majd a Facebook piacát jórészt attól függ, hogy a szakmai befektetők mennyire bíznak a társaságban. Az IPO előtt tulajdonrészt szerző vállalatok nagy része ugyanis még mindig jóval a jelenlegi árfolyam alatt vásárolta be magát a cégbe, azaz az invesztoroknak tulajdonképpen arról kell dönteniük, hogy eladják e most (jellemzően busás haszonnal) részesedésüket, vagy bízva a papír erősödésében (vagy esetleg valamilyen más stratégiai okból) megtartják részvényeiket.

Az FB drágulására játszók számára jó hír, hogy az egyik legnagyobb tulajdonosnak számító Microsoft már jelezte, hogy nem kíván kiszállni a cégből, sok szakértő azonban úgy vélekedik, hogy nem minden befektető dönt majd így.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

A németek nélkül még rosszabb lenne


Az olimpia egy melléfogás


Aranyérem? Kérem!

Mennyi pénz jár az olimpiai bajnokoknak?

Van még mit lefaragnia a forintnak

A legvastagabb olimpikonok