Újabb történelmi csúcsra ugorhat szerdán a benzinár a hazai kutakon a piaci folyamatok eredményeként. 

A benzin és a gázolaj hazai kiskereskedelmi árának heti változását alapvetően két tényező befolyásolja. Az első a benzin és a gázolaj – dollárban számolt - világpiaci jegyzésének alakulása, a második pedig a dollár/forint árfolyam változása.

A két tényező alapján, ha forintra pontosan nem is, de megközelítőleg előre jelezhető a hazai gázolaj- és benzinárak mozgása. A benzin – dollárban mért - világpiaci ára a héten átlagosan 3,3 százalékkal emelkedett, miközben a gázolajé 0,5 százalékkal nőtt. Ezzel párhuzamosan a forint átlagosan mintegy 0,3-0,4 százalékkal erősödött a dollárral szemben.

Benzin világpiaci árának alakulása (2010-2012, dollár/tonna)

A két folyamat összességében – figyelembe véve, hogy a hazai kiskereskedelmi ár mintegy 41-44 százalékát adja a termelői (világpiaci) ár - a benzin esetében 4-5 forintos emelést, a gázolajnál ugyanakkor stagnálást, esetleg minimális csökkenést indokolna a kutakon.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek csupán a piaci adatokból számolt elméleti kalkulációk, a Mol árazási politikájától függően nem feltétlenül érvényesíti a változásokat az üzemanyagárakban. Kevésbé jelentős változásoknál stagnálás vagy 1-2 forintos változás is elképzelhető a benzinkutakon!

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Esélyes a frankgyengülés?


Gyengülhet az euró, eshet a forint, ha…

A forint volt a legérzékenyebb

Pocsék év lesz, sokan követhetik a Malévot


Padlóra került a benzinhelyettesítő ára


IMF-figyelmeztetés az olajrizikóra