Izgalmas sakkjátszma van kibontakozóban a gyapot piacán, ahol pillanatok alatt dollármilliók cserélhetnek gazdát. A két szemben álló fél India és a dörzsölt spekulánsok.

A gyapot világpiaci árfolyama február végére másfél éves mélypontja közelébe esett, köszönhetően többek között a spekulánsoknak, akik öt éve nem fogadtak akkora összegekkel a további áresésre, mint most.

A spekulációt elsőként India – a második legnagyobb exportőr - elégelte meg, aki azonnali hatállyal leállította exportját. A lépéstől azt várja, hogy a világpiacon hiány keletkezik gyapotból, és az ár újra emelkedésnek indul (a gyapot világpiaci ára az elmúlt egy évben felére esett, így nem is csoda, hogy Indiában betelt a pohár.) Ha így történne, akkor vélhetően India is hamarosan piacra dobná készleteit, plusz hasznot zsebelve be az exporttilalommal, elsősorban a spekulánsok kárára.

India vs. spekulánsok: 1-0

Az érdekek látványosan összecsaptak, aminek az lett az eredménye, hogy a hét elején az árutőzsdén a gyapot árfolyama a tőzsde által megengedett napi limittel emelkedett. Az indiai akció tehát egyelőre sikerrel kecsegtet, könnyen lehet azonban, hogy végül hoppon maradnak a küzdelemben.

Két okból is. Egyrészt, elképzelhető, hogy a spekulánsokkal vívott harcot látva a legnagyobb vásárló, azaz Kína megelégeli a bizonytalanságot, és más szállítót keres. Erre a szerepre legnagyobb eséllyel az Egyesült Államok pályázhat.

A másik kockázat: az elmúlt két év olyannyira jól sikerült a legfontosabb gyapottermelőknél, hogy a készletek kétéves csúcsra ugrottak, azaz az indiai export kiesését félő, hogy mások könnyedén pótolják. Ekkor pedig India nyakán marad a sok gyapot, anélkül, hogy ezzel ki tudná ugrasztani a spekulánsokat a bokorból.

Az események számunka, mezei fogyasztók számára azért is lehet érdekes, mert ha a gyapot hirtelen megdrágulna, az minden ruházati cikk árát megemelhetné…

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Rákapott a világ a teára

Olcsóbb is lehetne a kóla

Elverték a forintot a társai


Luxus: akik még válságban is nyernek


Hullámvasúton az arany és az ezüst