Az eurózóna felizzó válsága remek alkalmat biztosított a spekulánsoknak hogy teszteljék a svájci jegybankot, amely azonban kitart, és – Magyarország legnagyobb örömére – egyelőre nem engedi erősödni az alpesi devizát.

A devizapiaci spekulánsok az elmúlt napokban nagy tételben fogadtak a svájci frank euróval szembeni erősödésére, megpróbálva ezzel rákényszeríteni a svájci jegybankot, hogy adja fel a tavaly szeptember óta érvényben lévő 1,2-es árfolyamgátat. A központi bank azonban egyelőre ellenáll a spekulánsok rohamának, és nem adja fel a szintet, azaz nem engedi 1,2 alá esni az EURCHF árfolyamot.

Ki miért harcol?

Kérdésként felmerülhet, hogy a spekulánsok miért támadják a frankot. A válasz rendkívül egyszerű: pénzért. Egy árfolyamgát összeomlásakor ugyanis elszabadul az árfolyam, és napok alatt milliókat, sőt milliárdokat lehet keresni. És hogy miért nem szeretnék a svájciak, hogy erősödjön a frank? Elsősorban azért nem, mert az erős frank tönkreteszi az exportjukat és recesszióba taszítja a gazdaságot.

A történet harmadik szereplője Magyarország. A magyar lakosság szempontjából kulcsfontosságú kérdés, hogy miként végződik a spekulánsok és a svájci jegybank csörtéje. Ha ugyanis elbukik az 1,2-es küszöb, akkor a frank árfolyama gyorsan 250 forint fölé ugorhatna, sőt akár a 260-270-es szinteket is megközelíthetné.

Egyelőre a küzdelem 1:0-ra áll a svájciak javára. Ha azonban kitart a rossz hangulat a pénzpiacokon, akkor szinte biztos, hogy lesznek még „rohamok”, a svájci jegybank ugyanakkor mind a nyilatkozatok, mind a tettek szintjén teljes elkötelezettséget vállalt az árfolyamgát védelme mellett. Kíváncsian várjuk a folytatást…

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Taroltak a fémek, ritkasággal jött a kávé

Tovább híztak a milliárdosok

Elsők vagyunk a kamatlistán

Eltűnt egy oroszországnyi kukorica

Gyengülhet az euró, eshet a forint, ha…

Padlóra került a benzinhelyettesítő ára