Felemás hetet zártak a régiós devizák. Minimális különbséggel, de most is a forint lett az utolsó. A magyar deviza hétfőhöz képest 0,6, lengyel társa 0,5 százalékkal gyengült az euróval szemben. A cseh és a román pénz azonban erősödött, előbbi 0,3, utóbbi 0,2 százalékkal. Vagyis a korona nyerte a heti versenyt.

A devizapiacokon a korábbiaknál eseménydúsabb volt a hét, és bekövetkezett a korrekció, azaz gyengülés ment végbe a porondon. A befektetőket elsőként Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke keserítette el, amikor közölte, nem indul újra a pénzpumpa.

A másik fontos piaci lökés az adósságproblémákkal küzdő Spanyolországból érkezett, gyengén sikerült a spanyol állampapír-aukció amely felerősítette az európai adósságválsággal kapcsolatos aggodalmakat, olyannyira, hogy a csütörtökön a francia állampapírok is csak magasabb hozam mellett keltek el.

A grafikonon a régiós devizák heti teljesítménye látható

(A zöld a zloty, a kék a lej, a bordó a forint, a lila a korona)

Ebben kedvezőtlen klímában mozgott a forint, ráadásul kiderült, hogy továbbra sincs érdemi elmozdulás az IMF-tárgyalások ügyében. Ebben a helyzetben egy jelentősebb forintgyengülés sem lett volna meglepő, de a magyar deviza jól bírta a kiképzést. Igaz, a mérsékelt gyengülésével így is utolsó lett a régiós devizák heti küzdelmében.

Meg kell még említeni a devizában eladósodott háztartások számára kulcsfontosságú svájci frank árfolyamának mozgását is. A nemzetközi befektetők ugyanis nekimentek a svájci jegybank által tavaly ősszel rögzített küszöbnek, azaz megpróbálták az 1,20-as szint alá vinni frank euróhoz mért árfolyamát.

A svájci jegybank, amely az árfolyamküszöb életbe léptetésekor közölte, hogy megvédi a frankot az erősödéstől, azonnal lépett, ennek eredményeként visszament 1,20 fölé az árfolyam. Mivel a svájci jegybank elszántnak tűnik, a jövőben inkább arra van sansz, hogy a frank gyengüljön az euróval szemben. Ha ezt nem kíséri itthon forintgyengülés, akkor a frank magyar devizához mért árfolyama is lejjebb kerülhet.  

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Svájci frank vs. spekulánsok: 1-0

Taroltak a fémek, ritkasággal jött a kávé

Tovább híztak a milliárdosok

Eltűnt egy oroszországnyi kukorica

Gyengülhet az euró, eshet a forint, ha…

Padlóra került a benzinhelyettesítő ára