Izgalmas hetet zárt a devizapiac, amelynek egyik főszereplője a forint volt. A magyar deviza a régiós devizák versenyét utcahosszal megnyerte.

A magyar deviza jó szereplése annak köszönhető, hogy előrelépés történt az IMF-tárgyalások ügyében. Először kedden Orbán Viktor és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke nyilatkozott arról, hogy közeledtek a két fél álláspontjai a vitás kérdésekben, szerdán pedig Brüsszel úgy döntött, megindulhatnak a tárgyalások, amelynek eredményeként Magyarország hitelkerethez juthat.

Az elmúlt hetekben bizonytalan volt a befektetői bizalom javulásához szükséges hitelkeretről szóló tárgyalások megkezdése, ez pedig meg is látszott a forint árfolyamán. Ehhez hozzájött az európai adósságválság, elsősorban a Spanyolország súlyos pénzügyi gondjai miatt kialakult pesszimizmus, így 300 forint közelébe került az euró.

Erről a szintről indult hétfőn a forint, amely utána régen látott, látványos és hirtelen erősödést produkált. Kedden kezdődött a diadalmenet, szerdán az említett brüsszeli döntés pedig még egy lökést adott a magyar devizának. A hétfői 299,50 forintról péntekre 287 forintra süllyedt az euró, ez 4 százalékos pluszt jelent, ezzel pedig a forint toronymagasan nyerte a régiós devizák heti vetélkedését. A forint társaira sem lehet azonban panasz, a zloty 1, a ceh korona 0,6 százalékkal erősödött. A kivétel a román lej volt, amely hétfőhöz képest 0,2 százalékkal gyengült az euróval szemben.

A forintnak tehát a piac megelőlegezte a bizalmat, az árfolyam pedig stabilizálódhat, ha a hiteltárgyalások lezárulnak és Magyarország megkapja az kért hitelkeretet.