Az amerikai üzleti lapok egy értesülésre hivatkozva a napokban azt írták, hogy megváltozhat a világ talán legismertebb tőzsdeindexének, a Dow Jones Industrial Average-nek az összetétele.

A New York-i parkett több mint 100 éves mutatójának teljesítményét harminc részvény mozgása határozza meg. Olyan gigavállalatok szerepelnek benne, mint a General Electric, az IBM, Microsoft vagy éppen a McDonald's. 

Az most megjelent értesülések szerint az esetleges változtatásra azért lehet szükség, hogy a mutató megfeleljen a 21. század gazdasági környezetének, ez pedig azt jelentené, hogy a technológiai szektor két nagyágyúja, az Apple és a Google is helyet kaphat a patinás indexben. Ha valóban lesz módosítás, akkor pedig olyan ismert cégek kerülhetnek ki a kosárból, mint a Hewlett-Packard, azt Alcoa vagy a Bank of America.

A két Dow-aspiráns közül a számok alapján az Apple-nek megy jobban az idei év, a társaság részvényeinek árfolyama január óta 411 dollárról 580 dollárra, több mint 40 százalékkal emelkedett, ráadásul április elején bőven 600 dollár felett is megfordult az árfolyam és a cég értéke meghaladta a 600 milliárd dollárt. A Google teljesítménye harmatosabb, az év elején mért 660 dollár körüli árfolyam 600 dollár közelébe süllyedt.

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Óránként 20 000 okostelefont ad el a Samsung

Az éltető víz - Jöhet a forradalom

A kapitalizmus halott

Paradoxonok a forintpiacon

A forint példaképe - a régió bástyája

Apple: 1000 milliárd dolláros lufi?