A dollár egyre nagyobb fölénybe kerül az euróval szemben. Bár ez a forintra nem szokott jó hatással lenni, a magyar deviza egyelőre bírja a strapát. 

Az euró kétéves mélypontra süllyedt a dollárral szemben kedden, az árfolyam ugyanis 1,2250 alá került. Ha nem talál magára a közös deviza, akkor a jegyzés megindul a 1,20-as szint irányába, ami szintén többéves mélypontot jelent. 

Az euró gyengülésből az látszik, hogy a befektetők az uniós csúcstalálkozó után bejelentett válságkezelő lépésekben továbbra sem hisznek igazán és nem látják a hosszú távú megoldást az adósságválságra. 

Rontotta az euró pozícióját, hogy a német alkotmánybíróság megkezdte a válságkezelésről szóló tárgyalást. Egy politikus ugyanis megtámadta a válságkezelési mechanizmusban (ESM) történő német szerepvállalást, mondván ez nem egyeztethető össze a német alkotmánnyal. A piacok attól tartanak, hogy az alkotmánybírák hosszú ideig tárgyalnak majd erről, ami késleltetheti a válság enyhülését. 

Bár az elmúlt időszakban a dollár nemzetközi piacokon bekövetkezett erősödése és az euró gyengülés jellemzően forintgyengüléssel járt, most a magyar deviza nem került lejtőre. Az euró forinthoz mért árfolyama viszonylag szűk sávban mozog a napokban, a 290-es szin alatt. Ez persze a dollárról nem mondható el, az amerikai deviza árfolyama ugyanis fokozatosan emelkedett az utóbbi napokban, így 235 forint fölé került.

Ha esetleg az eurózóna problémái miatt az euró/dollár jegyzése az 1,20-as szintet elérné - és az euró forinthoz mért árfolyama a mostani 288 forinton maradna - az 240 vagy annál is drágább dollárárfolyamot eredményezne. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Kincsesbányák nyílnak Dél-Amerikában


Cukor méregdrágán


A jegybankok bánhatnak el az euróval


Gömbölyödnek a gazdagok


Dráguláshoz vezet a kánikula


Magyar olimpia: bele is rokkannánk