A következő 5 évben 1200 új, széntüzelésű erőművet adhatnak át világszerte. A folyamat elsődlegesen Kínára, Japánra, valamint Indiára lesz jellemző, ami nem meglepő, hiszen Ázsia gazdasági növekedése miatt folyamatosan emelkedik a villamos energia szükséglet a térségben. Ebből adódik az is, hogy a világ vezető szén importőre Kína, valamint Japán.

A földgázt eddig előszeretettel hasznosították a villamos energia előállításában, azonban  világpiaci ára folyamatosan emelkedik a kitermelési szint csökkenése miatt. Ezzel viszont az áram előállításának költsége növekszik, ami a világgazdaság teljesítőképességét ronthatja.

Hogy mit is jelent ez számokban?

A földgáz árfolyamának minimuma 2 dollár volt az idei évben, jelenleg pedig 3,6 dollárnál található a jegyzés, ez közel 80%-os emelkedésnek felel meg. Ezzel szemben a szén tonnánkénti ára a chicagói árutőzsdén 0%-s teljesítményt mutatott fel idén, és a 65 dolláros árszinten stabilizálódott. Nem meglepő tehát, hogy a közmű cégek 180 fokot fordultak, és újból a szenet részesítik előnyben.

Ebből a folyamatból elsősorban az amerikai szénbányák profitálhatnak, ugyanis az ország a világ harmadik legnagyobb szén exportőre, és szoros kereskedelmi kapcsolatot ápol Kínával, valamint Indiával is.

Ha jobban megnézzük, melyik szénbánya húzhatja a legnagyobb profitot a folyamatból, akkor egyértelműen a Peabody Energy Corp. jöhet szóba. A vállalat hat kontinensen van jelen, és 29 bányával rendelkezik. 2011-ben közel 9 milliárd tonna szenet termeltek ki, és jutattak el a fontosabb kereskedelmi partnereknek.

Számíthatunk tehát arra, hogy a jövőben a nagyobb befektetési alapok is beveszik portfoliójukba az ilyen profillal rendelkező vállalatokat, és újból visszatér az élet a bányatársaságok részvényeibe.