Nagyon rossz idők jártak a forintra az elmúlt napokban, kedden éjszaka az euró több hónapja nem látott, lélektani határnak számító 300 forintos szint fölé szaladt. Ennek elsődleges oka az volt, hogy a görög miniszterelnök felvetette az eurózónából való kilépés ötletét. Bár jelezte, hogy ezt igazából nem szeretné, de megvizsgálják a lehetőségét. A bejelentés eladási hullámot generált a piacokon, a forint pedig zuhanórepülésbe kezdett.

Túlzott piaci reakció volt ez, hiszen konkrétum nem látott napvilágot. Inkább arról van szó, hogy a piac nagyon érzékenyen reagál a hírekre és nagy esések és erősödések is lehetnek egy-egy jó vagy rossz hír után.

Azt, hogy indokolatlan volt a jelentős, az euró árfolyamát 6-7 forinttal megdobó gyengülés jelzi, hogy csütörtökön már a lélektani 300-as határ alá került az euró. Ha pedig nem jelenik meg rossz hír a következő napokban, akkor a zuhanás további korrekciójára lehet számítani, azaz több forinttal is lejjebb jöhet az euró. 

Azt azonban, hogy egy esetleges görög csőd vagy euróbúcsú mit hoz, most lehetetlen megmondani. Az eddigi rossz hírek generálta piaci reakciókból úgy tűnik, hogy egy ilyen bejelentés akár a 320 feletti csúcsok felé is elrepítheti az eurót, de valószínűleg csak rövid távon, utána visszakapaszkodhat a magyar pénz. Ráadásul az IMF-tárgyalások előrehaladtával szintén javulhat a forint pozíciója.