A nap mint nap fogyasztott forró italok versenyében a fogyasztók szempontjából egyelőre a kávé van előnyben. Az előrejelzések szerint a tea árfolyama ugyanis várhatóan emelkedni fog, miközben az úgynevezett robuszta kávé olcsóbb lehet az árupiacon. Igaz, a kávé ára rövid távon csökkenhet, a teaé pedig hosszú távon.  

A legfrissebb kilátások alapján a londoni árupiacon jegyzett robuszta kávé árfolyama a jelenlegi közel 2000 dolláros szintről 1700 dollár süllyedhet a következő hetekben.  

A tea esetében fogyasztás bővülése jelenti az ármozgató tényezőt, a kávénál ezzel szemben a bőséges termés. A kávétermelés ugyanis ötödével 600 ezer tonnára bővült Indonéziában, amely a világ harmadik legnagyobb robusztakávé-termelője. A hároméves rekordot jelentő eredmény a napsütés és a csapadék optimális kombinációjának köszönhető.

Mivel a robuszta az instant kávé alapanyaga, ezért az elemzők azt várják, hogy az instant kávét felhasználó kávézóláncok - köztük a Starbucks - mellett a Nescafé gyártójának is alacsonyabbak lesznek az alapanyagköltségei. Reméljük ez látható lesz az üzletek polcain és a kávézókban is.

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Rákapott a világ a teára

Olcsóbb is lehetne a kóla

Elverték a forintot a társai


Luxus: akik még válságban is nyernek


Hullámvasúton az arany és az ezüst