A márkás, tinédzserkorú vagy idősebb pezsgőkben lehet fantázia, de azért érdemes óvatosnak lenni. 

Egyre többen tekintenek úgy a prémium kategóriás pezsgőkre, mint a bordeaux-i csúcsborokra és legalább akkora nyereséget is remélnek tőlük, a European Fine Wines azonban óvatosságra inti a befektetőket. 

Leginkább az Armand de Brignac (ismertebb nevén Ace) került az érdeklődés középpontjába, amely olyan hírességek kedvence, mint Jay-Z és Chris Brown. A speciális borbefektetésekkel foglalkozó cég vezetője, Scott Assemakis szerint viszont ettől ez még nem feltétlenül befektetési kategória.

Előfordul, hogy sikeres lesz egy ilyen pezsgőügylet. A 96-os Krug Brut ára például 2200 fontra (820 ezer forint) emelkedett az elmúlt 5 év során, ez pedig közel 50 százalékos hasznot jelent; ám a siker nem jön hirtelen. A pezsgők esetében a tipikus megtérülési idő 7- 10 év, ezzel szemben egy bordeaux-i csúcsbor esetében már 3-5 év alatt realizálódhat a nyereség.

A 2000-es évek közepén attraktív hozamokat produkáló, akkor divatos alternatív befektetésnek számító borok sem jelentenek biztos sikert: az egyik legismertebb borindex, a száz csúcsbor árfolyamát jelző Liv-ex Fine Wine 100 az elmúlt évben veszített értékéből. 

A pezsgőknél jelenleg egyértelműen a 2002-es Dom Ruinart a legjobb választás, de hatalmas befektetői érdeklődés mutatkozik a Dom Perignon, a Bollinger és a Pol Roger palackjai iránt is. Néhány különleges márkától és évjárattól eltekintve nyilvánvalóan több pezsgőt adnak el a világon, mint bordeaux-i bort, egyszerűen azért, mert több készül belőle. Aki ennek ellenére pezsgőbe  fektetné a pénzét, annak Assemakis a Krug, Salon, Bollinger, Tattinger Dom Perignon márkák 1996, 1990 és 2000 évjáratait javasolja.

Minőség kérdése az egész.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Magyarország, az európai áfanagyhatalom

A Facebook a piac fekete lova

Kísérthet a Lehman-bukás

Nyeletlen baltaként zuhan az euró

A bizarr forgatókönyvnek is lehet jó oldala

Így kell elbukni 1000 milliárd forintot