A csúcskategóriás bordeaux-i boroknak a világ minden tájáról érkező versenyzőkkel kell megküzdeniük, mert óvatos duhajok lettek a vásárlók.  

Az öt legnagyobb aukciós ház adatai szerint a borértékesítés 160 millió dollár volt az év első felében, szemben az egy évvel korábbi 220 millióval.

A 25 százalékos csökkenés nem meglepő, hiszen az árak alacsonyak, a gazdasági visszaesés miatt pedig a befektetők is óvatosabban duhajkodnak. 

A kiváló évjáratokból - 2000, 2005 - származó Chateau Lafite-Rothschildok árának esése már 2011 közepén elkezdődött, több, mint 25 százalékkal lettek olcsóbbak most, mint amikor méregdrágák voltak. 

A vevők a csúcskategóriás bordeaux-i borok mellett a kevésbé sikeres évjáratok és olyan rivális régiók felé is nyitnak, mint Burgundia, a Rhone-vidék és Kalifornia.

A globális értékesítés szempontjából Hong Kong megőrizte vezető helyét, 75 millió dollárral a piac 47 százalékát uralja. Az Egyesült Államok a második 35 százalékkal, a palackok 18 százaléka pedig Európában talál gazdára.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS!

Korábbi posztjaink:

Csak röhögünk az Apple-Samsung csatán?


Vergődik az euró

Kincsesbányák nyílnak Dél-Amerikában


Cukor méregdrágán


A jegybankok bánhatnak el az euróval


Gömbölyödnek a gazdagok