Egy esetleges eladási hullámot generáló spanyol válság vélhetően felgyorsítaná a forint szempontjából kulcsfontosságú magyar hiteltárgyalásokat. 

Napok óta bizonytalanság uralkodik az európai pénzpiacokon, a befektetők attól félnek, hogy Spanyolország is az utolsó pillanatban megmentett Görögország sorsára jut.

Egyelőre nincs igazán komoly pánik, ha azonban nem sikerül elhitetni a befektetőkkel, hogy Spanyolország úrrá tud lenni pénzügyi problémáin és képes a piacról finanszírozni adósságát, akkor a görög válságnál jóval nagyobb felfordulás jöhet a piacokon elsősorban azért, mert a jelentős nemzetközi kitettséggel rendelkező nagybankokkal megspékelt spanyol gazdaság jóval meghatározóbb az eurózónában, mint a görög.
Forrás: Sxc.hu

Egy fokozódó pesszimizmus - amit egyelőre sajnos nem lehet kizárni - ismét eltérítheti a befektetőket az eurózóna piacaitól és felerősödheti az valutaövezet széthullása miatti aggodalmak. Ebben az esetben a befektetők a kockázatmentesnek tartott eszközökbe menekülnének. Ez az árfolyamok nyelvén azt jelentené, hogy a dollár erősödne, az euró pedig gyengülne. Az euró esésével párhuzamosan a forint piacát is ellepnék az eladók, ez pedig bőven 300 forint fölé hajtaná az euró árfolyamát.

Felgyorsulnának az IMF-tárgyalások?

Bár jobb elkerülni egy ilyen piaci turbulenciát, de ha mégis bekövetkezik, annak az IMF-tárgyalásokra nézve akár kedvező hatása is lehet. Ebben a feltételezett helyzetben az elgyengülő forint és emelkedő magyar hozamok miatt vélhetően felgyorsulnának az IMF-fel és az EU-val folytatott hiteltárgyalások, amelyek sikerében az elmúlt napokban egyre jobban kezdett kételkedni a piac.

A két nemzetközi szervezettel kötött egyezség üzenet lenne a befektetők számára, hogy biztonságban van a pénzük Magyarországon, ez pedig a forintnak is kedvezne. Ez egyébként az esetleges spanyol kór nélkül is igaz...

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Rosszul jártak a Nokia-tulajdonosok

Indul a Facebook-kaszinó

500 forintos benzinár: így lehetséges

Mindenki beszállhat a Forma-1-be


Svájci frank vs. spekulánsok: 1-0

Taroltak a fémek, ritkasággal jött a kávé