A felemás piaci folyamatok drágulást indokolnak a hazai benzinkutakon.

A hazai gázolaj- és benzinárakat megahatározó piacokon eltérően mozogtak az árfolyamok. A forint minimálisan ugyan erősödött a bankközi devizapiacon a dollárral szemben, a gázolaj és benzin tőzsdei árfolyama az olaj drágulása miatt emelkedett. 

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)

Mivel a két üzemanyagfajta nagyobb mértékben drágult a nemzetközi porondon, mint amennyivel a forint erősödött a dollárral szemben, ezért várhatóan forintban számolt ár magasabb lesz a múlt heti átlagnál. A piac mozgások alapján tehát néhány forinttal emelkedhet a magyar kutakon mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára. 

Mi tippelünk, a Mol dönt

A prognózis azonban csak feltételes módban igaz, fontos hangsúlyozni, hogy ezek csupán a piaci adatokból számolt elméleti kalkulációk, a Mol árazási politikájától függően nem feltétlenül érvényesíti a változásokat az üzemanyagárakban. Májusban is volt olyan hét, amikor a benzin, a gázolaj és a forint árfolyamának változása akár néhány forintos drágulást is indokolt volna a következő héten, ám a Mol mégsem emelt árat.


Itt csupán azt számoljuk, hogy a piaci folyamatok megközelítőleg milyen mértékű változást indokolnának a soron következő héten. Azt, hogy a Mol mit dönt, hamarosan megtudjuk…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Cukor méregdrágán


A jegybankok bánhatnak el az euróval


Gömbölyödnek a gazdagok


Dráguláshoz vezet a kánikula


Magyar olimpia: bele is rokkannánk

Csapdában a kesudió