A forint gyengült, a benzin és gázolaj tőzsdei ára emelkedett a héten, azaz a hazai kutakon áremelkedéssel számolhatunk.

A forint a dollárral szemben a hét átlagában 1 százalékkal gyengült, miközben a benzin tőzsdei árfolyama 1,2, a gázolajé 0,7 százalékkal ment föl, ugyancsak heti átlagban számolva. A két hatás erősítette egymást, azaz a forintban mért benzinár több mint 2, a forintos gázolaj árfolyam közel 2 százalékkal kúszott fel.

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)

Mindez - figyelembe véve, hogy a hazai kiskereskedelmi ár mintegy 40 százalékát adja a termelői (világpiaci) ár – a hazai kutakon a Mol soron következő döntésekor áremelést indokolna, melynek mértéke 2-3 forinttól akár egészen 5-6 forintig is terjedhet.

 Mi tippelünk, a Mol dönt

Mindez természetesen csakis feltételes módban! Fontos ugyanis hangsúlyozni, hogy ezek csupán a piaci adatokból számolt elméleti kalkulációk, a trendeket igyekszik megmutatni, a Mol árazási politikájától függően nem feltétlenül érvényesíti a változásokat az üzemanyagárakban, emellett az cég által alkalmazott árfolyamok is eltérőek lehetnek. Júliusban is volt olyan hét, amikor a benzin, a gázolaj és a forint árfolyamának változása akár néhány forintos drágulást is indokolt volna a következő héten, ám a Mol mégsem emelt árat.

Itt csupán azt számoljuk, hogy a piaci folyamatok megközelítőleg milyen mértékű változást indokolnának a soron következő héten. Azt, hogy a Mol mit dönt, hamarosan megtudjuk…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Euró: bizonyíték kell, nem ígéret

Mi kell az önbutításhoz?

Kiesett egy tégla a forint alól

Elkaszálták a Samsungot

Nincs többé kispályás minigolf

A legvastagabb szupermodellek