A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a hazai kutakon változatlanok maradnak az árak a jövő héten.

Az elmúlt hét a forint kismértékű erősödését hozta, miközben az üzemanyagárak világpiaci ára némileg emelkedet, így végeredményben a forintban számolt gázolaj- és benzinár változatlan maradhat, esetleg minimális mértékben változhat a Mol soron következő döntése nyomán.

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)


A konkrét számokban kifejezve mindez annyit tesz, hogy a forint a hét átlagában mintegy 0,7 százalékkal erősödött a dollárral szemben, miközben a benzin dollárban jegyzett világpiaci ára 0,5 százalékkal, míg a gázolaj dollárban számolt ára 0,9 százalékkal emelkedett. Forintban számolva tehát megközelítőleg stagnálással számolhatunk, ami nem indokol változtatást a hazai kutakon.

Mi tippelünk, a Mol dönt

Mindez természetesen csakis feltételes módban! Fontos ugyanis hangsúlyozni, hogy ezek csupán a piaci adatokból számolt elméleti kalkulációk, a trendeket igyekszik megmutatni, a Mol árazási politikájától függően nem feltétlenül érvényesíti a változásokat az üzemanyagárakban, emellett az cég által alkalmazott árfolyamok is eltérőek lehetnek. Szeptemberben is volt olyan hét, amikor a benzin, a gázolaj és a forint árfolyamának változása akár néhány forintos drágulást is indokolt volna a következő héten, ám a Mol mégsem emelt árat.

Itt csupán azt számoljuk, hogy a piaci folyamatok megközelítőleg milyen mértékű változást indokolnának a soron következő héten. Azt, hogy a Mol mit dönt, hamarosan megtudjuk…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Még az olcsó is drágul

Szép kilátások a narancsvidéken


Mészárlás hozott drágulást

Sok van, az ág is húzza

Divatdiktátorok a Google mögött

Négyesfogat csinálta ki az olajat