Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Óvatosan az Apple-lel!

Bár az Apple napokban megjelent gyorsjelentése alapján látványosan növekedtek a bevételek, a cég mégis csalódást okozott. Az iPhone-ról ismert cég bevétele 36 milliárd dollárra - több mint 7880 milliárd forintra - rúgott, ami minimálisan meghaladta a várakozásokat.

A nyereség soron azonban az elemzők többet vártak, a részvényenkénti profit 8,67 dollár lett, szemben a 8,8 dolláros előrejelzésekkel. Ez utóbbi adattal csalódást okozott a befektetőknek a cég, amely egyébként irdatlan mennyiségű, 120 milliárd dolláros készpénzállománnyal rendelkezik.

0 Tovább

Elszabadultak az árak

Az eurózóna jegybankja euforikus hangulatba kergette a befektetőket azzal, hogy bejelentette, beveti az adósságválság elleni fegyverét.

A válság előtti szinten, vagyis négyéves csúcson zárta a csütörtöki kereskedést a Wall Street egyik legfontosabb indexe, a félezer részvény mozgását tükröző S&P 500 index. Az 1432 pontos végeredmény 2 százalékos emelkedést jelent a szerdai záráshoz képest. A technológiai papírok teljesítményét mutató Nasdaq pedig 2,2 százalékkal 3136 pontra nőtt, ami 12 éves rekordot jelent.

A vásárlókedvet az Európai Központi Bank bejelentése hozta meg a parkettre. Mario Draghi az előzetesen kiszivárgott híreknek megfelelően korlátlan kötvényvásárlási programmal fogja enyhíteni az eurózóna adósságválságát.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amennyiben a bajba jutott országok állampapírapiacain elszabadul a hozam, akkor az EKB vásárlásokkal szorítja majd le a hozamszintet, ezáltal stabilizálja a piacokat és kiárazza az eurózóna esetleges szétesése miatti kockázatot.

0 Tovább

Facebook: jöhet az újabb pofon

Bár tőzsdei rajtja óta eddig is bő 45, az első nap felállított mindenkori csúcshoz képest pedig majd 55 százalékot zuhant a Facebook részvények jegyzése, nem kizárt, hogy a kisbefektetők számára az igazi feketeleves csak most jön.

Csütörtöktől ugyanis fokozatosan megszűnik a kibocsátás előtt részesedést szerző tulajdonosok részvényeladási tilalma, s amennyiben a szakmai befektetők is elkezdik önteni papírjaikat, tovább zuhanhat az árfolyam.

Első körben - 91 nappal az elsődleges kibocsátás (IPO) után - szűk 270 millió részvény esetében szűnik meg az értékesítési korlátozás, ami azt jelneti, hogy akár már ma bő másfélszeresére ugorhat a piacon lévő papírok száma, az IPO során ugyanis alig több, mint kétszer ennyi részvényt értékesítettek. Ezt követően október közepén újabb 250 millió, egy hónappal később pedig 1,2 milliárd papír válik eladhatóvá, azaz alig három hónap alatt ötszörösére emelkedhet a közkézhányad.

0 Tovább

Kivégezték a Facebookot

Történelmi mélypontra zuhant a Facebook (FB) részvények jegyzése a társaság tőzsdei történetének első gyorsjelentését követően. A cég piaci értéke alig több, mint egy nap alatt 17 milliárd dollárral csökkent.

A társaság papírjai már csütörtökön, a gyorsjelentés előtt is gyengélkedtek: miközben a vezető amerikai indexek mind masszív pluszban zártak (a Nasdaq például 1,4 százalékkal erősödött), a Facebook lejtőre került. A csütörtöki pesszimizmust a Zynga előző napi gyorsjelentése okozta: a közösségi játékairól ismert társaság (amely szimbiózisban él a Facebookkal), ugyanis a várt nyereség helyett veszteségről számolt be, ezt pedig a befektetők igencsak rosszul fogadtak. A cég árfolyama 37,5 százalékkal szakadt csütörtökön, s húzta magával a FB-t is, igaz a közösségi oldal megúszta 8,5 százalékos eséssel.

Mármint a rendes kereskedést, az igazi pofon ugyanis csak a második negyedéves számok bemutatása után jött: a zárást követő kereskedésben újabb 11 százalékos mínuszban is megfordult a papír. Pedig a gyorsjelentésben közölt adatok nem okoztak csalódást: az egyszeri tételektől megtisztított részvényenként 12 centes profit, épp annyi, amennyit a szakértők vártak, az 1,18 milliárdos forgalom pedig a konszenzust is meghaladja 80 millióval. Ráadásul a reklámbevételek is magasabbak lettek a prognózisnál. A képet némileg árnyalja ugyan, hogy az egyszeri tételeket is figyelembe véve története első veszteséges negyedévét volt kénytelen elkönyvelni a vállalat, valószínűleg azonban nem ez keserítette el a befektetőket.

0 Tovább

A Facebook a piac fekete lova

Bár meglett a 100 milliárd dollár feletti piaci kapitalizáció, bizonyos szempontból mégis csalódást okozott első napján a Facebook. A cég jegyzése ugyanis a várt szárnyalás helyett stagnált, s pénteken záráskor csak egy hajszállal forgott a kibocsátási ár, azaz 38 dollár felett a részvény.

Más kérdés, hogy a közösségi oldal összes felkínált papírját - az egyébként múlt héten megemelt - kibocsátási sáv tetején, 38 dolláron jegyezték le, aminek eredményeként az IPO minden idők legnagyobb technológiai szektorban végrehajtott ilyen jellegű tranzakciója volt (16 milliárd dollár).

Arról nem is beszélve, hogy az első napi stagnálás (az oldalazás nem lenne megfelelő kifejezés, az árfolyam ugyanis igen hektikus mozgást mutatott, s 42 dolláron is megfordult) ellenére a Facebook értékeltsége kiemelkedően magas.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek