Az eurózóna jegybankja euforikus hangulatba kergette a befektetőket azzal, hogy bejelentette, beveti az adósságválság elleni fegyverét.

A válság előtti szinten, vagyis négyéves csúcson zárta a csütörtöki kereskedést a Wall Street egyik legfontosabb indexe, a félezer részvény mozgását tükröző S&P 500 index. Az 1432 pontos végeredmény 2 százalékos emelkedést jelent a szerdai záráshoz képest. A technológiai papírok teljesítményét mutató Nasdaq pedig 2,2 százalékkal 3136 pontra nőtt, ami 12 éves rekordot jelent. 

A vásárlókedvet az Európai Központi Bank bejelentése hozta meg a parkettre. Mario Draghi az előzetesen kiszivárgott híreknek megfelelően  korlátlan kötvényvásárlási programmal fogja enyhíteni az eurózóna adósságválságát.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amennyiben a bajba jutott országok állampapírapiacain elszabadul a hozam, akkor az EKB vásárlásokkal szorítja majd le a hozamszintet, ezáltal stabilizálja a piacokat és kiárazza az eurózóna esetleges szétesése miatti kockázatot. 

A befektetőknek ez egy biztosíték, hogy mindenképpen hozzájutnak pénzükhöz, vagyis az EKB megvásárolja a papírjaikat akkor is, ha kiszáradna az adott ország állampapírpiaca. Kedvező makrogazdasági szempontból, hogy nem szimpla pénzpumpáról van szó, mert a frankfurti bank egyúttal jelezte, hogy a kötvényvásárlásokkal a rendszerbe áramló pénzt sterilizálja, vagyis kivonja a rendszerből, ezáltal lenullázva a növekvő pénzmennyiség miatt kialakuló inflációs kockázatot.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Euró: bizonyíték kell, nem ígéret

Mi kell az önbutításhoz?

Kiesett egy tégla a forint alól

Elkaszálták a Samsungot

Nincs többé kispályás minigolf

A legvastagabb szupermodellek