Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fordulhat a kocka a élelmiszereknél

Az aszály miatt az idén meglépő kukorica árfolyama visszafordult, ha folytatódik a trend, akkor az élelmiszerek és az etanol ára is csökkenhet.

Az elmúlt két hétben esésbe fordult az élelmezési szempontból kulcsfontosságú kukorica, miután kiderült, hogy jövőre 77 éve nem csúcsra emelkedhet a termesztés. Az árcsökkenésnek lökést adott az is, hogy az elmúlt hetekben az árfolyamot magasba emelő időjárás is kegyesebb volt a kukoricával az amerikai földeken.

Szintén kedvező folyamat, hogy az olajár is csökkent, ez pedig a következő hónapokban visszafoghatja az etanoltermelést, amely szintén jelentős kukoricaemésztő ágazat. Ha jelenlegi várakozásokból indulunk ki, akkor a kukorica árfolyama 650 dollárcentre mérséklődhet, a korábbi 700-800 centes szintekről, vagyis az áresést meglovagoló shortolással szép eredményt lehet elérni.

0 Tovább

Tízmilliók félórás bohóckodásért

Folytatódik a gazdagokról szóló sorozat, ezúttal a sorozatsztárok pénztárcájában turkálunk.

A filmsztárok megdöbbentően sokat tesznek zsebre egy-egy produkció után. Ennek ellenére most nem ők a főszereplők. A tévében szereplő sorozathősök is csinos összeget kapnak kézhez, különösen a nagy őszi sorozatdömping kényezteti a bankszámlájukat.

A Két pasi - meg egy kicsi Charlie-helyettesítője, Aston Kutcher, 700 ezer dollárt - 155,4 millió forintot - kap egy epizódért, ami talán nem tűnik soknak, de a 24 epizód 16,8 millióval gyarapítja a sztár vagyonát. Sorozatbéli partnere, Jon Cryer minimális összeggel lemaradva lett a második a listán, Alan 14,4 millió dollárt keres a lúzer kiropraktőr bőrébe bújva.

0 Tovább

Megvadulhat a kakaó

Jelentős, akár több mint 20 százalékos áremelkedés jöhet a kakaó piacán.

Nagyon könnyen jelentősen emelkedhet az kakaó árfolyama az egyik legjelentősebb termelő országban, Elefántcsontparton elképzelhető változások miatt. A kakaótermelési szabályok reformjára készülnek az országban, amely felhajthatja az árat, emellett egy esetlegesen kirobbanó belpolitikai válság is forróbbá teheti a kakaópiacot.

Azt, hogy ez milyen időtávon emelkedhet jelentősen a kakaó ára egyelőre nehéz megmondani, jelenleg a piac a pontos termésadatokra vár, de érdemes készen állni. Azt a kakaónál fontos tudni, hogy egy jelentősebb hír gyorsan megmozgatja a piacot, két hét alatt komolyabb változások következhetnek be. Ha az elefántcsontparti események valóban megemelik az árat, akkor a mostani kilátások szerint a valamivel 2500 dolláros árfolyamról akár 3000 dollárig szaladhat az árfolyam.

0 Tovább

Bizonytalanság kamatfronton

A magyar jegybankárok kedden döntenek újra a kamatról, a piac megosztott a kérdésben. Tartás és csökkentés is szóba jöhet.

Kedden dönt a kamatról a jegybank monetáris tanácsa, amely a legutóbbi döntésnél megosztottá vált. Az úgynevezett külsős tagok leszavazták a belsősöket, azaz a jegybankban vezető pozíciót betöltő Király Júliát, Karvalits Ferencet és Simor András elnököt. Így 6,75 százalékra csökkent a kamat. A kamatcsökkentés azt jelzi, hogy a külsős jegybankárok az infláció alakulását nem tartják veszélyesnek, az alacsonyabb kamatszinttel a gazdaságnak akarnak lökést adni.

Kérdés, hogy a keddi ülésen hogyan határoznak majd a jegybankárok. Feltehetően a belső tagok továbbra is tartani akarják majd a kamatot, az még bizonytalan, hogy a külsős tagok újabb csökkentést akarnak-e. Ahogy a tanács a legutóbb, úgy a piaci szakértők is megosztottak abban, hogy kedden milyen döntés születik. Ha csökken a kamat, akkor várhatóan 6,5 százalékos szintre mérséklődik, amely tavaly novemberi szintet jelent.  

A kamat a forint árfolyamát is befolyásolja, elvileg az alacsonyabb kamat forintgyengítő hatású, mert a piaci szereplők kevesebb nyereséget tudnak reálizálni a forintos befektetéseiken. Mindazonáltal a kedvező nemzetközi hangulat és az IMF-megállapodás reménye támaszt adhat a magyar devizának. Egyelőre tehát csak a bizonytalanság biztos, kedden délután okosabbak leszünk.  

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Ha esik, esni fog

Melegszik a kávé

Nyugi! Van nálam csoki

Látod, hallod? Dagadnak a pénztárcák


Euró: bizonyíték kell, nem ígéret

Mi kell az önbutításhoz?

0 Tovább

Meredeken zuhanhat a benzinár

Akár jelentős mértékben eshetnek az üzemanyagárak a hazai kutakon, miután az olajár bezuhant, a forint pedig erősödött.

A hazai deviza dollárhoz mért jegyzése a hét átlagában 1,2 százalékkal erősödött, miközben a benzin ugyancsak heti átlagos jegyzésára dollárban mérve 1,5, a gázolajé 0,7 százalékkal esett.

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)

Forintban számolva a benzinár így közel 3,0, a gázolaj jegyzése mintegy 2,0 százalékkal ereszkedett a hét átlagában, ami - figyelembe véve, hogy a hazai kiskereskedelmi ár mintegy 40 százalékát adja a termelői (világpiaci) ár - a hazai kutakon a benzin megközelítőleg 4-6, a gázolaj 2-3 forintos áresését indokolná a Mol soron következő döntésekor.

0 Tovább

Ha esik, esni fog

A szójabab volt a chicagói parkett egyik főhőse a napokban, a hét elején ugyanis a maximálisan megszabott 70 dollárcenttel - 4 százalékkal - zuhant, így 1669 dollárcentre süllyedt a jegyzés.

Az aszály miatt hetekkel ezelőtt még soha nem látott csúcsokat döntögető árfolyam süllyedéséhez a kedvező kilátások vezettek. A szójaföldeken ugyanis a korábbi előrejelzéseknél nagyobb terméshozammal számolnak a piaci szereplők.

0 Tovább

Több a soknál

A milliomosok szegényebbek lettek, míg a milliárdosok köszönik, jól vannak.

A milliomosok száma világszerte csökkent - derül ki a Wealth-X cég ultragazdagokat feltérképező kutatásából.

Az észak-amerikai és az ausztráliai gazdagok vagyona növekedett, miközben európai, ázsiai, dél-amerikai és afrikai társaik mínuszba kerültek.

A 30 millió dolláros vagyonnal rendelkezők száma közel 190 ezerre csökkent, de nem kispályáznak. Teljes vagyonuk ugyan 1,8 százalékkal csökkent, így is 25,8 ezer milliárd dollár volt. Ez irdatlan összeg, meghaladja az Egyesült Államok és Kína gazdasági teljesítményét.

Forintban 5085 ezer milliárdról beszélünk. A 200-499 millió dolláros táborba tartozó gazdagok száma szintén csökkent, közel 10 százalékkal. Segélykoncertre azonban nincs szükség: összvagyonuk 6260 milliárd dollárt tett ki.

0 Tovább

Mi történt a forinttal?

Az eurózóna megmentése és az amerikai pénzpumpa miatt az euró óriási emelkedést produkált a dollárral szemben, sajnos a régiós devizák ebből keveset profitáltak.

Az euróról szóltak az elmúlt napok a devizapiacokon. Hétfőn még 1,25-ös szinten mozgott a dollárral szemben, míg pénteken már 1,31 felett volt az árfolyam, ami látványos, 5 százalékos többletet jelent.

A közös deviza két oldalról kapott komoly támogatást. Egyfelől a német alkotmánybíróság kedvező döntése az eurózóna mentőalapjáról, amely a jelenlegi eurózóna fenntartásába vetett bizalmat erősítette. A másik lökést az amerikai jegybanktól kapta az euró, a Fed ugyanis bejelentette, elindítja a pénzpumpát a gazdaság támogatása érdekében. Az amerikai jegybankárok döntése után szinte az összes piacon elkezdtek bevásárolni a befektetők.

0 Tovább

Nyugi! Van nálam csoki

A stresszben élő menedzserek, köztük a pénzpiaci szakértők számos olyan árupiaci termékkel kereskednek, amelyek csökkenthetik a feszültséget.

Több bizonyítottan stresszcsökkentő táplálékot sorol fel egy friss amerikai lista. Amellett, hogy egészséges étrendet alakítunk ki, a helyes légzéstechnika és a pihenés is biztosan segíti a stressz oldását.

A stressz egyik ellensége a földimogyoró, amely tele van minden földi jóval, például magnéziummal, cinkkel és B-vitaminnal. Emellett meghozza az étvágyat, segít a kiegyensúlyozott vércukorszint fenntartásában és csökkenti a cukor iránti vágyat.

0 Tovább

Melegszik a kávé

Több mint három éve nem látott produkcióval rukkolt elő a kávé, amelynek ára várhatóan még feljebb megy.

Hétfőn látványosan, több mint 6 százalékkal 173 dollárcentre drágult az arabica kávé. Az áremelkedés jelentőségét mutatja, hogy hasonló mértékű drágulásra legutóbb 2009 januárjában volt példa, ráadásul kedden rátett egy lapáttal, így 177 dollárcentnél is adtak a kávéért.

Az áremelkedés a kínálat visszaesésének köszönhető, a legnagyobb kávétermelő országokban ugyanis csökkent az export. Nincs elég kávéja az egyik legjelentősebb termelőnek számító Brazíliának sem, ahol most került célegyenesbe a szüret.

0 Tovább

Látod, hallod? Dagadnak a pénztárcák

Gondtalan élet vár többek között az állatorovosokra, hallásszakértőkre, szemészekre - rájuk lesz nagy kereslet ebben az évtizedben a tengerentúlon. Álomfizetéssel számolhatnak az átlagdolgozóhoz képest.

Legalább harmadával növekedhet a 2020-ig terjedő időszakban például az amerikai állatorvosok fizetése - derül ki a Business Insider által idézett listából, amely felsorolja a legnagyobb fizetésemeléssel kecsegtető mesterségeket.

A szóban forgó hivatást választó emberek a jelenlegi több mint 33 ezer dolláros - 7,4 millió forintos - éves amerikai átlagfizetésnek közel duplájára számíthatnak.

0 Tovább

Drágulhatnak az üzemanyagok

A forint gyengült, a benzin és gázolaj tőzsdei ára emelkedett a héten, azaz a hazai kutakon áremelkedéssel számolhatunk.

A forint a dollárral szemben a hét átlagában 1 százalékkal gyengült, miközben a benzin tőzsdei árfolyama 1,2, a gázolajé 0,7 százalékkal ment föl, ugyancsak heti átlagban számolva. A két hatás erősítette egymást, azaz a forintban mért benzinár több mint 2, a forintos gázolaj árfolyam közel 2 százalékkal kúszott fel.

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)

Mindez - figyelembe véve, hogy a hazai kiskereskedelmi ár mintegy 40 százalékát adja a termelői (világpiaci) ár - a hazai kutakon a Mol soron következő döntésekor áremelést indokolna, melynek mértéke 2-3 forinttól akár egészen 5-6 forintig is terjedhet.

Mi tippelünk, a Mol dönt

Mindez természetesen csakis feltételes módban! Fontos ugyanis hangsúlyozni, hogy ezek csupán a piaci adatokból számolt elméleti kalkulációk, a trendeket igyekszik megmutatni, a Mol árazási politikájától függően nem feltétlenül érvényesíti a változásokat az üzemanyagárakban, emellett az cég által alkalmazott árfolyamok is eltérőek lehetnek. Júliusban is volt olyan hét, amikor a benzin, a gázolaj és a forint árfolyamának változása akár néhány forintos drágulást is indokolt volna a következő héten, ám a Mol mégsem emelt árat.

0 Tovább

Elszabadultak az árak

Az eurózóna jegybankja euforikus hangulatba kergette a befektetőket azzal, hogy bejelentette, beveti az adósságválság elleni fegyverét.

A válság előtti szinten, vagyis négyéves csúcson zárta a csütörtöki kereskedést a Wall Street egyik legfontosabb indexe, a félezer részvény mozgását tükröző S&P 500 index. Az 1432 pontos végeredmény 2 százalékos emelkedést jelent a szerdai záráshoz képest. A technológiai papírok teljesítményét mutató Nasdaq pedig 2,2 százalékkal 3136 pontra nőtt, ami 12 éves rekordot jelent.

A vásárlókedvet az Európai Központi Bank bejelentése hozta meg a parkettre. Mario Draghi az előzetesen kiszivárgott híreknek megfelelően korlátlan kötvényvásárlási programmal fogja enyhíteni az eurózóna adósságválságát.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amennyiben a bajba jutott országok állampapírapiacain elszabadul a hozam, akkor az EKB vásárlásokkal szorítja majd le a hozamszintet, ezáltal stabilizálja a piacokat és kiárazza az eurózóna esetleges szétesése miatti kockázatot.

0 Tovább

Euró: bizonyíték kell, nem ígéret

Némileg erősödött az euró arra a hírre (vagy inkább egyelőre pletykára), miszerint az Európai Központi Bank (EKB) a jövőben korlátlanul vásárolhat majd a bajban lévő eurózóna tagországok kötvényeiből.

A befektetői hangulat minden bizonnyal azért javult az információ kiszivárgását követően, mert korábban arról volt szó, hogy az EKB vagy összegszerű felső határt határoz meg, vagy egy hozamplafonhoz köti a beavatkozást (azaz lesz egy olyan hozamszint, amit kizárólag az illetékesek ismernek, és amelynél már biztosan lép a jegybank), ezek azonban korlátozták volna a központi bank mozgásterét.

Bár az euró az ilyen híresztelések hatására már hetek óta erősödik, komoly kérdés, hogy tényleges lépések nélkül meddig tartható az irány, azaz meddig érik be az invesztorok kizárólag ígéretekkel. A július végi - az EUR/USD keresztben is fordulatot hozó - Mario Draghi nyilatkozat óta ugyanis az EKB mást sem csinál, mint hogy a piaci hangulatnak megfelelően alakítja kommunikációját: néha az illetékesek tesznek néhány utalást valamilyen monetáris beavatkozásra, majd ha megfelelő a csillagok állása, nyilatkozataikkal ismét a távolabbi jövőbe helyezik a konkrét intézkedéseket.

0 Tovább

Csere a gazdaglista dobogóján

A ruhaboltláncból élő Gaona átvette Warren Buffett-től a harmadik helyet a milliárdosok listáján.

Helycsere volt a Bloomberg leggagazdagabb üzletembereket felsoroló rangsorában. A listavezető mexikói milliárdos, Carlos Slim vagyona 1,5 milliárd dollárral 73,3 milliárdra apadt, az év elejéhez képest még így is vastagon jól járt, 18,5 százalékos növekedést mondhat magáénak.

A Microsoft alapítója, Bill Gates vagyona ezzel szemben nőtt augusztusban, 600 millió dollárral 62,9 milliárd dollárra rúgott az augusztus 31-én feljegyzett záróárak alapján. Júliusban és a korábbi hónapokban is harmadik helyezett Warren Buffett azonban próul járt, a Bloomberg indexe szeirnt nyilvántartott vagyona 400 millió dollárral 45,2 milliárdra apadt.

0 Tovább

Mi kell az önbutításhoz?

Kutatások szerint a menedzsereknek el kell felejteniük a rágózást, a cukorkákat és a valóságshow-kat, különben egyre többet fognak felejteni.

A menedzsereknek kitalált önfejlesztő technikák klasszak, de az önbutító szokásokról már kevesebb szó esik.

A valóságshow-k rajongói számára nem jó hír, hogy egy osztrák tanulmány szerint az ilyen programok megtekintése után rosszabbul teljesítenének egy IQ-teszten.

Ha tévézés közben édességet majszolnak, akkor tovább erősödik az intelligenciacsökkentő hatás. Amerikai kutatók szerint ugyanis a masszív cukorfogyasztás már hat hét alatt képes lehet lassítani az agyműködést, rontani a memóriát és megnehezíteni a tanulást.

0 Tovább

Benzinár: minden az autósok ellen dolgozott

Ha nem is komoly mértékben, de a héten ismét az autósok ellen dolgoztak a nemzetközi folyamatok: a forint gyengült, a benzin és gázolaj tőzsdei jegyzése pedig emelkedett.

A forintesés mértéke heti átlagban 1,1 százalék volt a dollárral szemben, miközben a dollárban jegyzett benzinár 1,2, a gázolaj tőzsdei dollárára pedig 1,3 százalékkal emelkedett, ugyancsak a mögöttünk álló hét átlagában számolva.

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)

A két hatás tehát erősítette egymást, azaz a forintban számolt gázolaj- és benzinár megközelítőleg 2,3-2,4 százalékkal emelkedett, ami - figyelembe véve, hogy a hazai kiskereskedelmi ár mintegy 40 százalékát adja a termelői (világpiaci) ár - a kutakon megközelítőleg 3-5 forintos emelést indokolna a Mol soron következő döntésekor.

Mi tippelünk, a Mol dönt


Mindez természetesen csakis feltételes módban! Fontos ugyanis hangsúlyozni, hogy ezek csupán a piaci adatokból számolt elméleti kalkulációk, a trendeket igyekszik megmutatni, a Mol árazási politikájától függően nem feltétlenül érvényesíti a változásokat az üzemanyagárakban, emellett az cég által alkalmazott árfolyamok is eltérőek lehetnek. Júliusban is volt olyan hét, amikor a benzin, a gázolaj és a forint árfolyamának változása akár néhány forintos drágulást is indokolt volna a következő héten, ám a Mol mégsem emelt árat.

0 Tovább

Radar

blogavatar

Beszámolók, kommentárok az árutőzsde izgalmas mindennapjairól, árutőzsdei brókerektől

Utolsó kommentek