Jelentős üzemanyagár-emelésre számíthatnak az autósok a Mol soron következő döntésekor.

Mind a benzin, mind a gázolaj drágulhat, miután a forint gyengült a dollárral szemben, a dollárban jegyzett benzin és gázolaj árfolyama pedig komolyabb emelkedést mutatott a nemzetközi piacokon.

A hét átlagában a forint a dollárral szemben 0,7 százalékkal gyengült - a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamai alapján -, míg a gázolaj tőzsdei jegyzése átlagosan 3,0 százalékkal, a dollárban jegyzett benzin árfolyama pedig 2,6 százalékkal kúszott fel.

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)

A két hatás tehát egy irányba mutat, összességében a forintban jegyzett benzinár megközelítőleg 3,5, a forintban számolt gázolaj árfolyam pedig majd’ 4,0 százalékkal ugrott meg. Mindez - figyelembe véve, hogy a hazai kiskereskedelmi ár mintegy 40 százalékát adja a termelői (világpiaci) ár – forintosítva akár 6-7 forintos emelést is indokolna a Mol soron következő döntésénél.

Mi tippelünk, a Mol dönt

Mindez természetesen csakis feltételes módban! Fontos ugyanis hangsúlyozni, hogy ezek csupán a piaci adatokból számolt elméleti kalkulációk, a trendeket igyekszik megmutatni, a Mol árazási politikájától függően nem feltétlenül érvényesíti a változásokat az üzemanyagárakban, emellett az cég által alkalmazott árfolyamok is eltérőek lehetnek. Júliusban is volt olyan hét, amikor a benzin, a gázolaj és a forint árfolyamának változása akár néhány forintos drágulást is indokolt volna a következő héten, ám a Mol mégsem emelt árat.

Itt csupán azt számoljuk, hogy a piaci folyamatok megközelítőleg milyen mértékű változást indokolnának a soron következő héten. Azt, hogy a Mol mit dönt, hamarosan megtudjuk…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

A németek nélkül még rosszabb lenne


Az olimpia egy melléfogás


Aranyérem? Kérem!

Mennyi pénz jár az olimpiai bajnokoknak?

Van még mit lefaragnia a forintnak

A legvastagabb olimpikonok