A héten nem volt kivétel, valamennyi régiós deviza veszített értékéből, közülük a legrosszabb teljesítményt - a múlt héthez hasonlóan - a forint nyújtotta.

A hétfői jegyzésekhez képest péntek délutánig a forint az euróval szemben 1,4 százalékkal gyengült, vagyis a közös deviza jegyzése 295 forint fölé lendült. Csütörtökön ennél is rosszabb volt a helyzet, amikor az euró 297 forintig is elszaladt. 

A legjobb eredményt a román lej érte el, az euróval szemben ugyanis csak fél százalékkal gyengült. A lejt a zloty követte, amely 0,9 százalékot veszített értékéből. A cseh korona a harmadik helyen végzett, a forinttól alig elmaradó, 1,2 százalékos süllyedéssel. 

A grafikonon a régiós devizák heti teljesítménye látható

(A zöld a zloty, a kék a lej, a bordó a korona, a lila a forint)

A forint csütörtöki és heti gyengülése a megszokott forgatókönyv szerint zajlott. A külföldi piacokon pesszimizmus alakult ki, azaz az eladók kerültek többségbe. Mivel a régiós devizák a kockázatosabb eszközök táborába tartoznak, ezért ebben a piaci klímában gyengültek.

A forint pedig azért esett nagyobb mértékben, mert a piacok bizonytalanabbnak látják a helyzetét a többi devizánál. Ez pedig elsősorban a gazdaság gyengébb számai mellett továbbra is azzal magyarázható, hogy nincs semmilyen előrelépés az Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól várt hitelkeret ügyében, amely a befektetők szerint szükséges lenne Magyarország számára. 

Elsők vagyunk a kamatlistán