Bár olajból jól áll a világpiac és az árak is csökkentek, ahhoz, hogy ez Magyarországon látható legyen, a forintnak kellene összekapnia magát.

Van elég olaj, legalábbis a Reuters legfrissebb jelentése szerint májusban áprilishoz képest szerény mértékben, napi 31,8 millió hordóra nőtt a termelés, ami egyúttal hároméves csúcsot jelent.

A jelentős kínálat részben Szaúd-Arábiának köszönhető, az arab ország ugyanis 100 ezer hordóval növelte napi kitermelését, így az elmúlt tíz évben nem látott rekordra, 10,1 millió hordóra nőtt a mennyiség. A növekedésre számítani lehetett, mert Szaúd-Arábia korábban is közölte, hogy 100 dollár közeli olajárfolyamot szeretne.

Az olajkitermelési adatok azt is bizonyítják, hogy az év első hónapjaiban az iráni konfliktus nem vetette vissza az ottani termelést, nem beszélve arról, hogy enyhült a fesztültség. Ennek következtében a márciusban 128 dolláros - legutóbb 2008-ban látott - szintre dráguló Brent olajfajta árfolyama durván 20 dollárral csökkent napjainkra.

Az olaj árfolyama Magyarországon leginkább az üzemanyagárakon keresztül érezhető, mivel azonban a forint dollárhoz mért jegyzése is befolyásolja az árakat, a magyar deviza gyengesége gátat szab az alacsonyabb árnak. A forinterősödéshez a nemzetközi oldalról az európai, azon belül is a görög sztorinak kellene véget érnie végre, a hazai oldalról pedig az IMF-hitelt kell megszerezni...

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Padlón a gázár - Hogyan tovább?

Minőség kérdése az egész

Magyarország, az európai áfanagyhatalom

A Facebook a piac fekete lova

Kísérthet a Lehman-bukás

Nyeletlen baltaként zuhan az euró