Hétfőn rosszul indult a kereskedés a világ részvénypiacain, estek az árfolyamok, később azonban javult a helyzet. Napközben az olaj ára is csökkent, az amerikai könnyűolajat 95,34 dolláron is jegyezték, amire december 20-án volt utoljára példa, ennek ellenére a csökkenés itt mérsékeltebb volt.

A konkrét árfolyammozgások mellett érdemes megvizsgálni a mostani piaci felállást, mert furcsa állapotok alakultak ki a piacokon. A görög és francia választások eredménye miatt felerősödtek az eurózóna adósságválságával kapcsolatos aggodalmak, amelyek az elmúlt hónapokat is meghatározták a tendenciákat. Ez az aggodalom egy csomó shortost, azaz árcsökkenésre játszó, abból nyereséget realizáló szereplőt vonzott a részvénypiacokra. Most azonban nincs igazán jelentős vevői nyomás, leegyszerűsítve kevés a vásárló. 

Pont ellentétes folyamat alakult ki az olajpiacon. Az utóbbi hónapokban az iráni feszültség, az esetleges fegyveres konfliktus réme fenyegetett, ezért sok befektető rárohant a piacra az áremelkedés reményében. Bár miattuk valóban drágult az olaj, de úgy néz ki, többre vágynak, illetve akik később szálltak be még nem tömték tele a zsebüket, ezért aztán nincs eladó. Ilyen helyzet pedig ritkán áll elő a pénz- és tőkepiacon.

A furcsa helyzet miatt a szokásosnál is nehezebb prognózist adni. Manapság vannak napok - ilyen volt a hétfői -, amikor záporoznak az olyan hírek, amelyek egy nyugodtabb időszakban napokig, hetekig meghatározták volna akár a részvény-, akár az árupiacok irányát.

Valamit azonban mégis kell mondani. Ha valóban nem történik igazán rendkívüli esemény, akkor nem várható igazán komoly változás egyelőre, ez pedig azt jelenti, hogy az amerikai könnyűolaj a mostani, 100 dollár körüli árfolyam körüli 10-15 dolláros sávban maradhat. Persze ettől még lehetnek 5-10 dolláros elmozdulások, amelyek a címlapra kerülnek, de az alapvető trend megváltozására, az említett árfolyamsávból való kitörésre a következő hetekben nem lehet számítani.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Történelmi számok a BMW-től


Nagyágyúk tartanak a híres indexbe?

Óránként 20 000 okostelefont ad el a Samsung

Az éltető víz - Jöhet a forradalom

A kapitalizmus halott

Paradoxonok a forintpiacon