Sanyarú hete volt a régiós devizák többségének az eurózóna adósságválsága és az esetleges görög csőd miatti befektetői bizalmatlanság miatt, amely hetek óta meghatározza a mozgásukat. 

A heti versenyben a forint gyengült a legnagyobb mértékben, ez pedig azt jelzi, hogy a négy térségi deviza közül a magyar pénz a legsérülékenyebb. A heti süllyedés eredményeként ráadásul eltűnt az az előny, amelyet az IMF-tárgyalások megkezdésére adott uniós engedély után szedett össze. A héten újfent kiderült, ha elromlik hangulat, akkor a forint járhat a legrosszabbul. 

A forint több mint 2 százalékos veszteséget produkált a héten, míg a második legrosszabb teljesítményt elérő zloty is csak 1,3 százalékkal értékelődött le. A román lej 0,3 százalékkal került lejjebb az euróval szemben. A térség legstabilabb devizája, a cseh korona társaival ellentétben minimális, 0,2 százalékos erősödést ért el.

A következő napok egyik fontos kérdése, hogy az euró még közelebb megy-e a 300 forintos lélektani határhoz. Ez elsősorban a nemzetközi hangulattól függ, ha az eurózóna adósságválsága tovább mélyül és rossz hírek látnak napvilágot, akkor ez könnyen megtörténhet. Ha azonban visszatér az optimizmus, akkor az euró újra elindulhat a 290 forintos szint felé. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Nyeletlen baltaként zuhan az euró

A bizarr forgatókönyvnek is lehet jó oldala

Így kell elbukni 1000 milliárd forintot


Mintha 5 évig elmaradna augusztus 20-a

"Szeretne Ön újabb megszorítást?"

Nyomul az állam - Bajban a bankok?