A szerdától megint emelkedő magyarországi üzemanyagárakat a forint árfolyama mellett az olaj világpiaci ára befolyásolja, amely az idén kitett magáért.

A világpiacon a két legfontosabb olajfajta az amerikai könnyűolaj (crude), a másik pedig a Brent. Előbbi 105-106 dollár körül mozgott kedden, utóbbi pedig 120 dollár felett járt, szemben a januári 100, illetve 110 dollár körüli szinttel. Az árfolyamemelkedés elsősorban azzal magyarázható, hogy Irán konfliktusba került az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval, de szerepet játszik benne a közel-keleti térségben lévő országokban, köztük Szíriában, Jemenben kialakult politikai fesztültség is.

10-20 dolláros olajrizikó

A crude árában durván 10, a Brent jegyzésében pedig 15-20 dolláros többletet eredményez az iráni fesztültség és további kockázatot jelent, ha fegyveres konfliktus robbanna ki, amely megdobhatja az olaj árát. Erre a veszélyre hívta fel a figyelmet kedden a Nemzetközi Valutaalap vezetője. Christine Lagarde azt mondta, akár 30 százalékos olajdrágulást eredményezhet, ha leállna az iráni olajexport. Hozzátette, egy ilyen mértékű áremelkedés "komoly következményekkel" járna az egész világgazdaságra. 

Bár az olajtermelő országok elvileg örülnek az áremelkedésnek, de az elszabaduló olajár világgazdasági szempontból szinte senkinek nem érdeke, mivel az visszafogja az amúgy is harmatosan teljesítő gazdaságot - erre utalt az IMF vezetője is. Ezt alátámasztja az egyik nagy olajtermelő ország, Szaúd-Arábia álláspontja: az ország olajminisztere közölte, hogy a gazdasági növekedés szempontjából indokolatlannak tartja a mostani olajárat, ezért készek arra, hogy növelje termelését az árfolyamok csökkentése érdekében.

Ha tetszik a cikk, csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Az olajár csökkenéséhez emellett leginkább az említett iráni rizikó eltűnésére lenne szükség. Ha sikerül diplomáciai úton rendezni a konfliktust, ami a közeledő elnökválasztás miatt vélhetően az USA-nak is érdeke, illetve nem jön elő újabb árfelhajtó tényező, akkor mindkét olajfajta ára a 100 dollár körül vagy az alatti szintre csökkenhet. Ez pedig - ha a forintárfolyam is úgy akarja - mérsékelheti az itthoni üzemanyagárakat is.

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Előretört a forint, ezüstérmes lett

Dől az olaj a nagyoktól

Árháború Kína és a világ között


Tömegeknek lesz egyre nagyobb étvágya

Bevásárol a 10 000 milliárdos guru

India összecsapott a spekulánsokkal