A héten minden az autósok kezére játszott, ami a Mol soron következő döntését követően egy komolyabb áresést vetít előre a hazai kutakon mind a benzin, mind a gázolaj esetében.

A forint a dollárral szemben mintegy 2 százalékot erősödött, miután a nemzetközi pénzpiacokon némileg javult a hangulat, miközben a gázolaj és a benzin dollárban jegyzett tőzsdei árfolyama tovább ereszkedett, előbbi 2,6, utóbbi 3,3 százalékkal.

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)

A két hatás eredőjeként a benzin forintban mért árfolyama több mint 5, a gázolaj jegyzése megközelítőleg 4,5 százalékkal esett. Mindez a hazai kutakon egy 4-6 forintos áresést mindenképp indokolna, sőt ha a Mol nem bánik óvatosan a ceruzával, akkor literenként akár 7-9 forinttal is kevesebbet fizethetünk az üzemanyagokért a jövő héttől.

Mi tippelünk, a Mol dönt

Csak indokolna, feltételes módban! Fontos ugyanis hangsúlyozni, hogy ezek csupán a piaci adatokból számolt elméleti kalkulációk, a Mol árazási politikájától függően nem feltétlenül érvényesíti a változásokat az üzemanyagárakban. Április elején is volt olyan hét, amikor a benzin, a gázolaj és a forint árfolyamának változása akár néhány forintos drágulást is indokolt volna a következő héten, ám a Mol mégsem emelt árat.

Itt csupán azt számoljuk, hogy a piaci folyamatok megközelítőleg milyen mértékű változást indokolnának a soron következő héten. Azt, hogy a Mol mit dönt, hamarosan megtudjuk…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Kifosztják a görög bankokat


Fogynak a marhák Amerikában

Közel 12 milliós bukó családonként

Ahol 36 millió forint egy VW Passat


Csúnyán elbántak a Blackberryvel

Magyarországtól félnek a legjobban