A forint gyengült a héten, ami rossz hír a hazai autósoknak, a benzin és a gázolaj tőzsdei ára ugyanakkor esett, ami viszont kedvező előjel a Mol következő árváltoztatása előtt. A két hatás eredője 1-4 forintos áremelés lehet a kutakon.

A héten minden az esetleges görög csődről szólt a pénzpiacokon, és minthogy a várható jövő egyre borúsabb, a forint meredeken gyengült, a gázolaj- és benzinár pedig süllyedt. A gyenge forint a hazai kutakon dráguló benzint és gázolajat jelentene, míg az üzemanyagok tőzsdei árának esése a kiskereskedelmi árak mérséklődését hozza maga után, így a két tényező a héten nagyjából kioltotta egymást.

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)

Ami a konkrét számokat illeti: a hét átlagában a forint 4,0 százalékkal gyengült a dollárral szemben, miközben a gázolaj dollárban jegyzett tőzsdei ára átlagosan 2,6 százalékkal, a benziné 3,6 százalékkal esett.

Összességében tehát a benzin forintban jegyzet tőzsdei ára megközelítőleg 0,5 százalékkal, a gázolajé 1,5 százalékkal emelkedett, ami a hazai kutakon előbbi esetében 1-2 forintos, utóbbinál 2-4 forintos emelést indokolna.

Mi tippelünk, a Mol dönt

Indokolna! Fontos ugyanis hangsúlyozni, hogy ezek csupán a piaci adatokból számolt elméleti kalkulációk, a Mol árazási politikájától függően nem feltétlenül érvényesíti a változásokat az üzemanyagárakban. Áprilisban is volt olyan hét, amikor a benzin, a gázolaj és a forint árfolyamának változása akár több forintos drágulást is indokolt volna a következő héten, ám a Mol mégsem emelt árat.

Itt csupán azt számoljuk, hogy a piaci folyamatok megközelítőleg milyen mértékű változást indokolnának a soron következő héten. Azt, hogy a Mol mit dönt, hamarosan megtudjuk...

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Nyeletlen baltaként zuhan az euró

A bizarr forgatókönyvnek is lehet jó oldala

Így kell elbukni 1000 milliárd forintot


Mintha 5 évig elmaradna augusztus 20-a

"Szeretne Ön újabb megszorítást?"

Nyomul az állam - Bajban a bankok?