Felemás hetet zártak a régiós devizák, amelyek egymástól eltérő pályán mozogtak. A péntek délutántól péntek délutánig tartó versenyt a cseh korona nyerte: fél százalékkal erősödött az euróval szemben a most pénteki kora esti - 18 óra körüli - árfolyamok alapján.

A második helyre jött fel az előző héten még utolsó helyen lévő forint, a magyar deviza ugyanis szerény mértékben, 0,3 százalékkal erősödött - a hosszú hétvége miatt - csonka héten.

A vesztesek között van a lej és a zloty. Bár a lej a héten soha nem látott mélypontra süllyedt az euróval szemben, a múlt pénteki szintekhez képest százalékos arányban a zloty még rosszabbul teljesített, előbbi 0,7, utóbbi 0,8 százalékot veszített értékéből. 

A lengyel deviza rossz szereplésében szerepet játszott, hogy az elemzői várakozásoknál rosszabb lett a hét közepén megjelent lengyel fizetésimérleg- és inflációs adat, ez pedig gyengítette a devizát. A hét második felében ugyan javított helyzetén a zloty, de nem tudta teljesen ledolgozni hátrányát.

Hullámzó mozgást mutatott a forint is. Az euró árfolyama hétközben megfordult a 293 forintos szinteken, majd rákapcsolt a magyar deviza, de ez nem volt elég ahhoz, hogy tartósan a 290 forintos szint alá kerüljön az euróárfolyam, igaz, pénteken kora este e szint alatt is járt a jegyzés.

A forint mozgását a jövőben elsősorban a külföldi piaci hangulat és a nemzetközi szervezetekkel - az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal - való egyeztetésről szóló hírek befolyásolhatják. Kedvező hangulat esetén a befektetők szívesebben vásárolhatják a kelet-európai devizákat, pesszimista hangulatban azonban inkább a gyengülésnek lehet tere.

Tekintse meg korábbi posztjainkat is!

Tömegeknek lesz egyre nagyobb étvágya

Bevásárol a 10 000 milliárdos guru

India összecsapott a spekulánsokkal

Rákapott a világ a teára

Olcsóbb is lehetne a kóla