A forint gyengült, az energiahordozók tőzsdei ára esett, így nem számíthatunk a hazai üzemanyagárak számottevő változására.

A pénzpiacokon alapos felfordulás jellemezte a mögöttünk álló hetet, aminek eredménye forintgyengülés és az olaj/benzin/gázolaj tőzsdei árfolyamának esése volt. A hazai kutakon érvényes üzemanyagárak szempontjából a két hatás nagyjából kioltja egymást, azaz a soron következő döntése során a Mol szinten maradó, esetleg kismértékben emelkedő gázolaj- és benzinárat jelenthet be.

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)


Mindez a konkrét számokat illetően így néz ki: a hét átlagában a forint 2,0 százalékkal gyengült a dollárral szemben, miközben a benzin világpiaci árfolyama átlagosan 1,0, a gázolaj tőzsdei jegyzése pedig 2,2 százalékkal csökkent. A két hatás eredőjeként a gázolaj forintban számolt ára megközelítőleg stagnált, míg a benziné forintban számolva mintegy 1,0 százalékkal emelkedett.

Mindez a hazai kutakon a gázolaj esetében stagnálást, a benzin esetében minimális, 1-3 forintos emelést indokolna a jövő héten.

Mi tippelünk, a Mol dönt

Csak indokolna, feltételes módban! Fontos ugyanis hangsúlyozni, hogy ezek csupán a piaci adatokból számolt elméleti kalkulációk, a Mol árazási politikájától függően nem feltétlenül érvényesíti a változásokat az üzemanyagárakban. Április elején is volt olyan hét, amikor a benzin, a gázolaj és a forint árfolyamának változása akár néhány forintos drágulást is indokolt volna a következő héten, ám a Mol mégsem emelt árat.

Itt csupán azt számoljuk, hogy a piaci folyamatok megközelítőleg milyen mértékű változást indokolnának a soron következő héten. Azt, hogy a Mol mit dönt, hamarosan megtudjuk…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Akikre figyelni kell - a legmenőbb kínaiak


Spanyolország lehet az első

Olajban fürdik a világ

Padlón a gázár - Hogyan tovább?

Minőség kérdése az egész

Magyarország, az európai áfanagyhatalom