A piaci folyamatokra való tekintettel a Mol újabb jelentős gázolaj- és benzinár-csökkentést jelenthet be a héten, kérdés ugyanakkor, hogy vajon a forint ereje és a benzin tőzsdei jegyzésárának csökkenése ismét megjelenik-e a hazai kisker árakban.

A héten a várakozásoknak megfelelően a hazai benzinár 10, a gázolaj kiskereskedelmi ára pedig 5 forinttal csökkent. Az autósoknak továbbra is szerencséjük van, a piaci folyamatok ugyanis továbbra is rendkívül kedvezően alakulnak, a mögöttünk lévő héten a forint tovább erősödött a dollárral szemben, a benzin tőzsdei ára pedig tovább csökkent, azaz indokolttá vált az újabb jókora árcsökkentés a hazai kutakon.

A héten a forint átlagosan 2,5 százalékkal erősödött a dollárral szemben, miközben ugyancsak a hét átlagában számolva a benzin dollárban számolt tőzsdei jegyzésára 3,5 százalékkal esett. A gázolaj dollárban jegyzett tőzsdei ára gyakorlatilag stagnált. Összességében tehát a két hatás eredőjeként a forintban számolt benzinár mintegy 6, a forintban számolt gázolajár megközelítőleg 2,5 százalékkal csökkent.

Benzinár idei alakulása (forint/tonna)

Mindez összességében – figyelembe véve, hogy a hazai kiskereskedelmi ár mintegy 40-45 százalékát adja a termelői (világpiaci) ár – a gázolaj esetében 4-6, a benzinnél pedig akár újabb 9-10 forintos árcsökkentést is indokolna (!) a kutakon a jövő héten.

Mi tippelünk, a Mol dönt

Indokolna! Fontos ugyanis hangsúlyozni, hogy ezek csupán a piaci adatokból számolt elméleti kalkulációk, a Mol árazási politikájától függően nem feltétlenül érvényesíti a változásokat az üzemanyagárakban. Április elején is volt olyan hét, amikor a benzin, a gázolaj és a forint árfolyamának változása akár több forintos drágulást is indokolt volna a következő héten, ám a Mol mégsem emelt árat.

Itt csupán azt számoljuk, hogy a piaci folyamatok megközelítőleg milyen mértékű változást indokolnának a soron következő héten. Azt, hogy a Mol mit dönt, hamarosan megtudjuk…

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS!

Tekintse meg korábbi posztjainkat

Történelmi számok a BMW-től


Nagyágyúk tartanak a híres indexbe?

Óránként 20 000 okostelefont ad el a Samsung

Az éltető víz - Jöhet a forradalom

A kapitalizmus halott

Paradoxonok a forintpiacon