Egy kis ideig reménykedhettünk abban, hogy a görögökkel már senki nem foglalkozik, és a déli állam egyre valószínűbb összeomlása hidegen hagyja a befektetőket, mára azonban kiderült, hogy sajnos ez nem így van.

A demokrácia őshazája, ahol - hogy századjára mi is lecsapjuk ezt a magas-labdát - éppen haldoklik a demokrácia, annak ellenére képes még mindig a mélybe lökni az eurót (valamint ezzel párhuzamosan a forintot is), hogy a piac már réges rég beárazta az összeomlást. És, úgy fest, hogy igen helyesen tette, hiszen most már egyre többen emlegetik reális forgatókönyvként Görögország csődjét, és kilépését az eurózónából.

A hétvégi választások kudarca után ugyan minden bizonnyal újra az urnák elé járulhatnak a derék görögök, azonban ennek a második körnek is erősen kétséges a sikeressége. Persze a nagyobb pártok megpróbálhatják a voksolást úgy beállítani, mint az ország uniós tagságáról való döntést, ami akár sikerre is vezethetne, a "reformokat" ellenző pártok kezében azonban továbbra is ott van az a csodafegyver, hogy átfogalmazhatják a pártok közötti döntést arra a kérdésre: "Szeretne Ön további megszorításokat?"

A helyzet tehát kilátástalan, ami a mi szempontunkból azért igen szomorú, mert a forint - az elmúlt napok tapasztalatai alapján - továbbra is nagyon érzékeny az ilyen hírekre. Bár kétségtelen, hogy szerdán az új adótervek bejelentése is rásegített az esésre, de a hazai fizetőeszköz hét eleje óta 2 százalékkal gyengült az euróhoz képest, s az EUR/HUF április 25-e óta először nézett be 290 fölé. A forint tehát még mindig nem igazán viseli jól a bizonytalanságot, márpedig abból a görögországi események miatt minden bizonnyal a következő hetekben is kijut nekünk.

Arról már nem is beszélve, hogy a franciaországi elnökváltás - mivel magában rejti a német-francia tengely megbomlásának kockázatát - talán még a görög drámánál is nagyobb veszélyt jelent az unió jövőjére...

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON IS

Korábbi posztjaink:

Nyomul az állam - Bajban a bankok?

Furcsaság a világpiacon


Európai veszekedés áldozata lehet a forint


Történelmi számok a BMW-től


Nagyágyúk tartanak a híres indexbe?

Óránként 20 000 okostelefont ad el a Samsung